Visok pritisak može da se ublaži sa 7 biljaka: Od belog luka i gloga do koprive
Foto: Shutterstock

važno

Visok pritisak može da se ublaži sa 7 biljaka: Od belog luka i gloga do koprive

Zdravlje iz Prirode -

Povišeni krvni pritisak je odgovoran za povećan rizik od srčanog udara, moždanog udara, bolesti bubrega, problema s vidom i mnogih drugih po život opasnih zdravstvenih stanja.

Smanjenje krvnog pritiska štiti organizam od razornih nuspojava koje izaziva arterijska hipertenzija. Međutim, mnogi ljudi ovakve pretnje ne shvataju dovoljno ozbiljno, ne pridržavaju se propisane terapije i saveta lekara, što čini da se osećaju loše i polako, ali sigurno, ugrožavaju svoj život.

Uz propisanu terapiju, promena životnih navika i kontinuirana primena prirodnih sredstava svima pružaju šansu da pritisak drže pod kontrolom. Sledeće biljke su od velike pomoći da se ovo stanje ublaži.

zasluženo prvi na listi
zasluženo prvi na listifoto: Shutterstock

Beli luk

Prvo mesto na ovom spisku zasluženo i ubedljivo zauzima beli luk. Naučno je dokazano da alicin, supstanca koja se nalazi u belom luku, pomaže kod hipertenzije. Osim toga, koristan je za celokupan kardiovaskularni sistem jer štiti krvne sudove od oksidativnih i upalnih procesa.

Crni luk

Odmah iza njega nalazi se crni luk, jer ima veoma slična svojstva kao i beli luk. U njemu takođe "stanuje" alicin. Crni luk krasi još jedna osobina, a to je da sadrži biljni hormon sličan insulinu, zbog čega je dobar izbor za dijabetičare, jer u blažim oblicima bolesti može da utiče na regulaciju šećera u krvi.

pije se neposoljen sok
pije se neposoljen sokfoto: Profimedia

Sok od paradajza

Sok od paradajza je još jedan odlično prirodno sredstvo za ublažavanje visokog pritiska. On takođe nudi i više od toga, jer prevenira nastanak tromboze, tako što umanjuje mogućnost slepljivanja trombocita. U ovom slučaju ne pije se sok od paradajza onakav kakav se obično priprema za zimnicu, već čist bez imalo soli.

Čaj od gloga

Čaj od gloga je takođe efikasno prirodno sredstvo za ublažavanje visokog pritiska, a može se koristiti i u obrnutom slučaju - kod niskog pritiska, zato što ova biljka u stvari podstiče stabilizaciju krvnog pritiska. Glog tradicionalno spada u najdelotvornije biljke kada su u pitanju srčani problemi.

magnezijum potražite u orašastim plodovima
magnezijum potražite u orašastim plodovimafoto: Shutterstock

Magnezijum

Magnezijum je veoma važan mineral koji učestvuje u mnogobrojnim procesima u organizmu, a veoma bitnu ulogu ima u procesu regulacije krvnog pritiska. Svakodnevni unos dovoljne količine magnezijuma, između ostalog, prevenira nastanak dijabetesa i arterijske hipertenzije. Potražite ga u orašastim plodovima i semenkama, zelenom lisnatom povrću, mahunarkama, integralnim žitaricama, soji, kakau...

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su nezaobilazno sredstvo za sve one koji se bore sa visokim pritiskom. Najviše ih ima u ribi, semenkama lana, bundevi, orasima i maslinovom ulju.

čaj od koprive, između ostalog, čisti krv
čaj od koprive, između ostalog, čisti krvfoto: Shutterstock

Oslale moćne biljke

Na sedmom mestu su, možda ne u tolikoj meri efikasna, ali svakako dragocena prirodna sredstva koja ublažavaju visok pritisak, a to su: celer, peršun, ovas, crni čaj, zeleni čaj, lavanda i kopriva.

Ukoliko patite od visokog pritiska nemojte preskakati redovnu terapiju i ne preduzimajte ništa na svoju ruku bez konsultacije sa lekarom.

Pripremila: N.L.

Izvor: Priroda-leci-sve.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track