Ružičasti smuti od jagoda i đumbira: Ukusan je, zdrav i lako se sprema
Foto: Shuterstock

JUTARNJI BUSTER ORGANIZMA

Ružičasti smuti od jagoda i đumbira: Ukusan je, zdrav i lako se sprema

Zdravlje iz Prirode -

Predlažemo vam da isprobate ružičasti smuti čiji su osnovni sastojci jagode i đumbir. Ukusan je, zdrav, štiti zdravlje srca i daje energiju za naporan radni dan.

Smuti je zdrav supernapitak napravljen od sirovog voća i povrća, a kako su sastojci neprerađeni, zadržavaju svu svoju nutritivnu vrednost. Reč "smuti", potiče od engleskog termina "smoothie" koji bismo mogli da prevedemo kao "glatko", što on definitivno i jeste.

Najprostije objašnjeno, smuti je napitak koji se pravi od pasiranog voća i povrća uz dodatak vode, mleka, jogurta ii bilo koje druge tečnosti po izboru.

Kako se pravi ružičasti smuti?

Potrebno je

  • 450 ml bademovog mleka
  • 450 g bebi spanaća
  • 450 g jagoda (može i zamrznutih; jagode možete zameniti bilo kojim svežim ili smrznutim bobicama)
  • 1 banana
  • 1 kašičica svežeg đumbira

Priprema

Mešajtespanać i bademovo mleko dok ne postane jednolična smesa. Potom dodajte ostale sastojke i mutite dok se sve ne ujednači i poprimi kremastu teksturu.

jagode, voće, Zdrava Hrana
foto: Shutterstock

Jagode nisu samo zdrave, one su i prava riznica vitamina i antioksidanata koji pozitivno utiču na zdravlje kardiovaskularnog sistema i krvni pritisak. Jagode su bogate i vitaminom C.

Lekovitost đumbira

Đumbir je poznat kao izuzetno efikasan katalizator u stvaranju belih krvnih zrnaca koja na prirodni način jačaju imuni sistem. Koren đumbira oduvek se koristio za ublažavanje napetosti i bola od migrene.

đumbir
foto: Profimedia

Njegove antiupalne karakteristike blokiraju supstance koje stvaraju bol i upalu u krvnim sudovima mozga, te na taj način ublažava ili sasvim uklanja migrenu. To je samo deo brojnih lekovitih svojstava đumbira, po mnogima jedne od najmoćnijih biljaka.

Prenela: N.R.

Izvor: Fitness.com.hr/Bivits.com/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track