Beli luk pomaže u obaranju holesterola i šećera u krvi: Evo u kom je sve obliku koristan
Foto: Shutterstock

rezultati studije

Beli luk pomaže u obaranju holesterola i šećera u krvi: Evo u kom je sve obliku koristan

Zdravlje iz Prirode -

Ljudi se sve češće suočavaju bolestima koronarnih arterija i dijabetesom tipa 2, a istraživači pokušavaju da pronađu načine za prevenciju i pomoć kod ovih stanja na pristupačniji način.

Sve veća učestalost srčanih i metaboličkih bolesti navela je naučnike u nedavnoj studiji da sprovedu meta-analizu prethodnih istraživanja koja su ispitivala uticaj belog luka na metabolizam šećera i masnoća u krvi. Istraživači, sa sedištem u Kini, izvukli su podatke iz 29 ispitivanja kako bi videli kako beli luk utiče na holesterol, šećer u krvi, hemoglobin A1c (HbA1c) i trigliceride.

Njihova studija objavljena je u časopisu “Nutrients”.

U belom luku se nalazi jedinjenje koje se zove alicin, za koje je prethodna studija izvestila da ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva. Još jedna prethodna studija takođe je pokazala da je alicin efikasan u snižavanju holesterola, barem kad je reč o ispitivanim životinjama.

Najmanje dve nedelje

Da bi proverili da li beli luk može da poboljša metabolizam glukoze i lipida u krvi, istraživači su analizirali 22 studije koje su ispunjavale njihove kriterijume, koje su uključivale 29 ispitivanja u kojima je učestvovalo ukupno 1.567 učesnika iz različitih zemalja i starosnih grupa.

dodajte ga u koje god jelo možete
dodajte ga u koje god jelo možetefoto: Shutterstock

Ispitivano je konzumiranje belog luka koje je trajalo duže od dve nedelje, a laboratorijski parametri za proveru rezultata uključivali su HbA1c (glikozilirani hemoglobin), glukozu u krvi, ukupnan holesterol, holesterol lipoproteina visoke gustine (HDL), holesterol lipoproteina niske gustine (LDL) i trigliceride.

Na više načina

Istraživači u različitim ispitivanjima davali beli luk u raznovrsnim oblicima:

  • beli luk u prahu
  • ulje od belog luka
  • ekstrakt belog luka (kapi)
  • tablete belog luka u prahu
  • kapsule ekstrakta belog luka
  • sirovi beli luk

U zavisnosti od ispitivanja, neki učesnici su konzumirali 300 do 22.400 miligrama belog luka u prahu dnevno, dok su se drugi preparati kretali u dozi od 800 do 4.200 mg dnevno.

istraživači su proveravali nivo šećera i masnoća u krvi
istraživači su proveravali nivo šećera i masnoća u krvifoto: Shutterstock

Na kraju ovih ispitivanja, istraživači su prikupili informacije iz laboratorije da bi ih uporedili s njihovim prvobitnim nalazima.

Bolja krvna slika

Meta-analiza je otkrila značajnu povezanost između uzimanja belog luka i poboljšanja različitih metaboličkih markera.

Suplementi belog luka snizili su nivo šećera u krvi, HbA1c, ukupni holesterol i LDL holesterol, koji se takođe naziva "loš holesterol". Pored toga, konzumiranje belog luka povećalo je nivo HDL holesterola, poznatog kao "dobar holesterol".

- Povećan nivo glukoze u krvi i HbA1c su karakteristični za dijabetes melitus tipa 2 - primećuju autori, ističući značaj ovih nalaza.

što je duže trajalo uzimanje belog luka, rezultati su bili bolji
što je duže trajalo uzimanje belog luka, rezultati su bili boljifoto: Shutterstock

Istraživači su takođe naveli da što je duže trajalo uzimanje belog luka, učesnici su primećivali više poboljšanja u nivou glukoze u krvi, ukupnog holesterola i LDL holesterola.

Nema uticaj na trigliceride

Dok su naučnici otkrili popravljanje u navedenim parametrima, nisu otkrili njegov uticaj na nivo triglicerida.

- Nalazi studije pokazuju da ovo začinsko povrće može da ima potencijal u prevenciji i pomogne kod nekih kardiovaskularnih i metaboličkih poremećaja - pišu autori.

Šta kažu kardilozi

Interventni kardiolog Čeng-Han Čen pri medicinskom centru u Kaliforniji kaže da se ova studija prilično razlikovala u svojoj metodologiji, te ne dozvoljava da se tačno odrede aktivna jedinjenja koja bi mogla da budu odgovorna za korisne efekte belog luka.

uvrstite ga u ishranu ako patite od dijabetesa
uvrstite ga u ishranu ako patite od dijabetesafoto: Shutterstock

- Stručnajci veruju da beli luk ima blagotvorne efekte na kontrolu šećera u krvi i nivo holesterola kroz svoja jedinjenja na bazi sumpora, kao što su alicin, aliin i dialil disulfid, ali je potrebno više istraživanja da bi se saznalo kako tačno funkcionišu - naveo je.

Pripremila: N.L.

Izvor: Medicalnewstoday.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track