Čaj od anisa čuva žensko zdravlje: Sve blagodati ove zaboravljene biljke
Foto: Shutterstock

savet

Čaj od anisa čuva žensko zdravlje: Sve blagodati ove zaboravljene biljke

Zdravlje iz Prirode -

Anis je biljka koja potiče iz Egipta, a koristi se kao začin u jelima i pićima, ali i za pravljenje čaja.

Čaj, jedno od najstarijih pića na svetu, oduvek je bio omiljeni napitak mnogih kultura. Nakon vode, on je najčešće konzumirano piće na globalnom nivou. Ali, da li ste se ikada zapitali zašto je toliko popularan? Odgovor leži u činjenici da, pored svog prijatnog ukusa i osvežavajućeg efekta, ovaj napitak donosi brojne blagodeti za zdravlje.

Isto važi i za čaj od anisa koji sadrži mnoge nutrijente, a koristi se za bolju probavu, ublažava menstrualne bolove, simptome menopauze i smanjuje upale.

Pre upotrebe bilo koje biljke u medicinske svrhe, posavetujte se sa svojim izabranim lekarom.

Prednosti čaja od anisa

Zdravstvene prednosti čaja od anisa, pića koje su rado konzumirali drevni Egipćani, su mnogobrojne. Pre svega, on se koristi za bolju probavu, ublažavanje menstrualnih bolove, simptoma menopauze i upale, jer sadrži fitoetrogene.

idelan kod bolnih menstruacija i menopauze
idelan kod bolnih menstruacija i menopauzefoto: Shutterstock

Osim toga, čaj od anisa je pun gvožđa. Štaviše, samo jedna kašika semenki anisa sadrži 13 posto dnevne doze istog, te nije ni čudo da stručnjaci preporučuju radi poboljšanja krvne slike.

Pored gvožđa, ovaj čaj sadrži mangan, a u manjim dozama i kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum i bakar.

dobar za krvnu sliku
dobar za krvnu slikufoto: Shutterstock

Uz pomoć brojnih minerala koje sadrži, ovaj napitak može da prevenira pojavu čira na želucu, ali i ublažiti same simptome kod osoba koje ga već imaju. Takođe, koristi se za probavne probleme kao što su dijareja i zatvor, ali i za mučninu ili povraćanje.

S obzirom na to da olakšava iskašljavanje, on može da bude i prva pomoć kod prehlada, gripa, bronhitisa ili astme, a doprinosi i jačanju samog imuniteta.

Kako se pravi?

Anis je laganog i slatkog ukusa. Iako se može kupiti već gotov čaj od anisa, ovaj čaj se takođe može napraviti i od samog začina. U pripremi čaja se koriste semenke i listovi. Jednu kašiku svežih semenki anisa stavite u šolju i sipajte u nju vodu koja je provrila. Ostavite ovu tečnost da odstoji oko 10 minuta, a onda je procedite. Na kraju možete dodati malo meda ili mleka. Čaj treba piti polagano.

možete ga piti sa malo mleka, kao crni čaj
možete ga piti sa malo mleka, kao crni čajfoto: Shutterstock

Ako imate kupovni čaj od anisa, važno je samo da se pridržavate uputstva koje piše na ambalaži.

Ko treba da ga izbegava?

Za većinu ljudi čaj od anisa neće imati nikakve nuspojave. Ipak, kod nekih osoba može da dođe do alergijske reakcije, pogotovo kod onih koji su alergični na začine poput komorača, peršuna, celera ili mirođije.

Takođe, ne preporučuje se uzimanje ovog čaja osobama koje imaju rak dojke ili endometriozu pošto anis deluje kao estrogen.

Pripremila: N.L.

Izvor: Zdravaiprava.com/n1info.hr/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track