Kako sanirati opekotine od sunca na prirodan način? Od ovsenog brašna do paste za zube
Foto: Shutterstock

korisni saveti

Kako sanirati opekotine od sunca na prirodan način? Od ovsenog brašna do paste za zube

Zdravlje iz Prirode -

U novom istraživanju koje je sproveo Well Pharmacy, trećina ispitanika u dobu od 18 do 24 godine rekla je da je u redu malo pocrveneti, dok su neki zaključili da crvena koža nije ništa loše jer, kako kažu, s vremenom potamni.

Svima nam se desilo da izgorimo na suncu, ali podatak da osam od deset osoba generacije Z veruje da je normalno ili prihvatljivo izgoreti tokom odmora zabrinulo je stručnjake.

Ako ipak dobijete opekotine od sunca, lekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta mogu da pomognu da se bol smanji. Stavite hladne obloge i kremu ili sprej namenjen za upotrebu posle sunčanja na zahvaćena područja. Klonite se sunca dok opekotine u potpunosti ne prođu, poručuju stručnajci.

Evo šta još možete da preduzmete kada preterate sa sunčanjem.

Prvo je ohladite

Za početak radite ono što biste sa bilo kojom vrstom opekotine - ohladite je. Kvasite svaki predeo sa opekotinom hladnom vodom ili hladnom oblogom petnaest minuta. Hladnoća smanjuje oticanje i odvodi toplotu sa vaše kože.

potopite se u prohlađenu kupku u koju ste dodali ovseno brašno
potopite se u prohlađenu kupku u koju ste dodali ovseno brašnofoto: Shutterstock

Ako imate crvenilo svuda po telu, potopite se u prohlađenu kupku u koju ste dodali ovseno brašno. Možete kupiti gotov proizvod ili fino samleti šolju ovsa u aparatu za mlevenje hrane i dodati ga vodi.

Zeleni čaj sadrži sastojke koji pomažu da se koža zaštiti od oštećenja ultraljubičastim zračenjem i da se smiri zapaljenje, te ga možete koristiti kao obloge. Skuvajte lonče zelenog čaja, sačekajte da se ohladi, potopite krpu u čaj i koristite je kao oblogu.

rashlađeni čaj od nane koristite za obloge
rashlađeni čaj od nane koristite za oblogefoto: Shuterrstock

Upotrebite i rashlađujuće, mirisne osobine nane da biste umirili crvenilo od sunca. Možte da napravite čaj od nane ili dodate dve kapi ulja od nane u šolju mlake vode. Ohladite ovu smesu, natopite njome meku krpu i nežno kvasite mesto sa opekotinom.

Sredstva za umirenje bolova

Posebno bolna mesta koja su stradala od sunca nežno istrljajte kriškama krastavca ili krompira. I krastavac i krompir sadrže jedinjenja koja hlade i pomažu da se smanji otok.

mesta koja su stradala od sunca nežno istrljajte kriškama krastavca
mesta koja su stradala od sunca nežno istrljajte kriškama krastavcafoto: Profimedia

Sirće takođe ima umirujuće dejstvo, ono pomaže da se ublaže bol, svrab i zapaljene. Potopite nekoliko listova kuhinjskog ubrusa u belo (alkoholno) ili jabukovo sirće i položite ih na masta sa opekotinama. Ostavite ih tako dok se papir ne osuši i ponavaljte tretman onoliko često koliko vam prija. Ako vas opekotina svrbi, okupajte se u prohlađenoj vodi kojoj ste dodali dve šolje sirćeta.

Bol smiruju i kapsule vitamina E, polomite jednu i stavite na kožu.

Stavite premaz

Mazanje jogurtom ili kiselim mlekom je dobro poznata metoda za saniranje opekotina od sunca, jer ublažava simptome poput peckanja i osećaja zategnute kože. U naprednijoj varijanti prekrijte opekotinu pastom napravljenom od ječma, kurkume i jogurta, upotrebljavajući jednake delove svakog od njih. Ovaj melem osim što umiruje i hidrira iritiranu kožu, ujedno smanjuje upalu.

Stavite tanak sloj čiste aloe vere na bolnu kožu
Stavite tanak sloj čiste aloe vere na bolnu kožufoto: Shutterstock
  • Cvenilom zahvaćenu očistite čajem od kamilice, a potom staviti mešavinu belanceta, meda i hememelisa, ili samo jedan od njih.
  • Stavite tanak sloj čiste aloe vere na bolnu kožu, koristeći ili sveže isečeno parče biljke ili gel koji možete kupiti u apotekama. Ako kupujete gel, uverite se da je stoprocentno čista aloe vera.
  • Probajte sa stavljanjem kreme koja sadrži kantarion kao melem za opekotine: ova lekovita biljka ima antiseptička i svojstva umirenja bola, a vekovima se koristi za lečenje rana i opekotina. Ako, međutim, uzimate ovu biljku oralno, morate se držati dalje od sunca, jer ona čini kožu osteljivom na UV zrake.
  • Kažu da pasta za zube ublažava bol kod manjih opekotina i poznata je po tome da zaustavlja nastajanje plikova.

Da li pozvati lekara?

Odmah pozovite lekara (ili hitnu pomoć) ako je osoba koja ima opekotinu od sunca konfuzna i dezorijentisana ili je preslaba da bi stajala. Takođe pozovite lekara ako su prisutni veoma veliki plikovi (više od 1,5 cm u prečniku) ili znaci infekcije na oštećenoj koži, kao što su gnoj, crvene brazde ili rastuća osetljivost kože. Decu sa ozbiljnim opekotinama treba odmah odvesti kod lekara.

Pripremila: N.L.

Izvor: Knjiga "1.001 kućni lek"/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track