5 zdravstvenih prednosti borovnice: Pozitivno utiču na srce, mozak i digestivni trakt
Borovnice, iako male, obiluju mnogim značajnim nutrijentima koji povoljno deluju na zdravlje. Poznate po svom ukusu, ove ljubičaste bobice jedna su od najboljih antioksidativnih namirnica.
Borovnice su bogate antioksidansima, vitaminima i mineralima, što ih čini prilično popularnim i hranljivim dodatkom žitaricama za doručak, smutijima, salatama i desertima.
Prema rečima nutricioniste Avnija Kaula, borovnice se smatraju „superhranom“ zbog potencijalnih pozitivnih efekata na zdravlje srca, funkciju mozga i opšte blagostanje, a ovo su neke od njihovih zdravstvenih prednosti.
Borovnice su bogate antioksidansima
Zbog stresa ili loših životnih navika, naša tela oslobađaju slobodne radikale, poznate i kao oksidativni stres, koji mogu dovesti do niza hroničnih zdravstvenih problema, a vremenom čak i do malignih oboljenja.
Zato je neophodno da antioksidante uključimo u svoju svakodnevnu ishranu kako bismo se suprotstavili efektu oksidativnog stresa i držali imunitet pod kontrolom.
- Borovnice su takođe odličan izvor vitamina C i K, kao i mangana. Njihov sadržaj antioksidansa ne samo da podržava imuni sistem, već i doprinosi zdravlju srca smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti - kaže Avni Kaul.
Bogate su vlaknima
Borovnica ima visoku količinu vlakana, koja sprečavaju probleme sa varenjem kao što je zatvor, a istovremeno pomažu kontrolu težine.
Antiinflamatorna svojstva
Visoka količina antocijana, jedinjenja odgovornih za tamnoplavu boju bobica, doprinose antiinflamatornim svojstvima borovnice. Ovo ublažava simptome upalnih stanja kao što je artritis.
Prisustvo antocijanina je povezano sa poboljšanjima kognitivnih funkcija, potencijalno pomažući u prevenciji kognitivnog pada u vezi sa starenjem. Pored toga, svaka upala u crevima ili telu takođe može biti znatno smanjena zbog takve prirode borovnice.
Poboljšana kognitivna funkcija
- Borovnice su poznate po svojoj sposobnosti da poboljšaju kognitivne funkcije i pamćenje, što ih čini odličnom namirnicom za jačanje mozga. Uključivanje ovih bobica bogatih hranljivim sastojcima u vašu ishranu može doprineti opštem blagostanju i vitalnosti - kaže Avni Kaul.
Imajte na umu da je umerenost ključna, jer prekomerna konzumacija može dovesti do problema sa varenjem kod nekih pojedinaca.
Ko treba da bude oprezan prilikom konzumacije borovnica?
Borovnice su obično bezbedne i zdrave za većinu ljudi, ali je neophodno biti svestan potencijalnih razmatranja kao što su:
Alergije
Ovo se dešava retko, ali ako imate alergije na bobičasto voće, konsultujte se sa nutricionistom ili lekarom pre nego što dodate borovnice u ishranu.
Problemi sa varenjem
Prevelike porcije mogu dovesti do nadimanja, gasova ili dijareje kod nekih osoba.
Interakcije sa lekovima
Ako uzimate lekove, proverite sa svojim lekarom ili kvalifikovanim dijetetičarom pre konzumiranja većih porcija.
Kamen u bubregu
Visoka količina oksalata može doprineti stvaranju kamena u bubregu kod osetljivih osoba. Ako imate istoriju kamena u bubregu, smanjite porcije.
Prenela: O.M.
(izvor: Healthyshots.com/Zdravlje.Kurir.rs)
Gubitak težine može da bude rani znak demencije: Naučnici otkrili faktore koji utiču na njen razvoj