5 zdravstvenih prednosti borovnice: Pozitivno utiču na srce, mozak i digestivni trakt
Foto: Shutterstock

male a tako moćne

5 zdravstvenih prednosti borovnice: Pozitivno utiču na srce, mozak i digestivni trakt

Zdravlje iz Prirode -

Borovnice, iako male, obiluju mnogim značajnim nutrijentima koji povoljno deluju na zdravlje. Poznate po svom ukusu, ove ljubičaste bobice jedna su od najboljih antioksidativnih namirnica.

Borovnice su bogate antioksidansima, vitaminima i mineralima, što ih čini prilično popularnim i hranljivim dodatkom žitaricama za doručak, smutijima, salatama i desertima.

Prema rečima nutricioniste Avnija Kaula, borovnice se smatraju „superhranom“ zbog potencijalnih pozitivnih efekata na zdravlje srca, funkciju mozga i opšte blagostanje, a ovo su neke od njihovih zdravstvenih prednosti.

Borovnice su bogate antioksidansima

Zbog stresa ili loših životnih navika, naša tela oslobađaju slobodne radikale, poznate i kao oksidativni stres, koji mogu dovesti do niza hroničnih zdravstvenih problema, a vremenom čak i do malignih oboljenja.

Zato je neophodno da antioksidante uključimo u svoju svakodnevnu ishranu kako bismo se suprotstavili efektu oksidativnog stresa i držali imunitet pod kontrolom.

- Borovnice su takođe odličan izvor vitamina C i K, kao i mangana. Njihov sadržaj antioksidansa ne samo da podržava imuni sistem, već i doprinosi zdravlju srca smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti - kaže Avni Kaul.

Jedna šolja svežih borovnica sadrži oko 84 kalorije i ima oko 85 odsto vode
Jedna šolja svežih borovnica sadrži oko 84 kalorije i ima oko 85 odsto vodefoto: profimedia

Bogate su vlaknima

Borovnica ima visoku količinu vlakana, koja sprečavaju probleme sa varenjem kao što je zatvor, a istovremeno pomažu kontrolu težine.

Borovnice imaju malo kalorija

Nutritivno, borovnice su niskokalorične. Jedna šolja svežih borovnica sadrži oko 84 kalorije i ima oko 85 odsto vode. To ih čini odličnom naminicom za mršavljenje.

Antiinflamatorna svojstva

Visoka količina antocijana, jedinjenja odgovornih za tamnoplavu boju bobica, doprinose antiinflamatornim svojstvima borovnice. Ovo ublažava simptome upalnih stanja kao što je artritis.

Prisustvo antocijanina je povezano sa poboljšanjima kognitivnih funkcija, potencijalno pomažući u prevenciji kognitivnog pada u vezi sa starenjem. Pored toga, svaka upala u crevima ili telu takođe može biti znatno smanjena zbog takve prirode borovnice.

Poboljšana kognitivna funkcija

- Borovnice su poznate po svojoj sposobnosti da poboljšaju kognitivne funkcije i pamćenje, što ih čini odličnom namirnicom za jačanje mozga. Uključivanje ovih bobica bogatih hranljivim sastojcima u vašu ishranu može doprineti opštem blagostanju i vitalnosti - kaže Avni Kaul.

Borovnica ima visoku količinu vlakana, koja sprečavaju probleme sa varenjem
Borovnica ima visoku količinu vlakana, koja sprečavaju probleme sa varenjemfoto: profimedia

Koji je preporučeni dnevni unos borovnica?

Preporučena veličina porcije borovnica može da varira u zavisnosti od individualnih potreba, zdravstvenih stanja i ličnih preferencija. Međutim, uobičajena preporuka je da se konzumira oko pola šolje do 1 šolje (otprilike 75 do 150 grama) svežih ili smrznutih borovnica dnevno.

Imajte na umu da je umerenost ključna, jer prekomerna konzumacija može dovesti do problema sa varenjem kod nekih pojedinaca.

Ko treba da bude oprezan prilikom konzumacije borovnica?

Borovnice su obično bezbedne i zdrave za većinu ljudi, ali je neophodno biti svestan potencijalnih razmatranja kao što su:

Alergije

Ovo se dešava retko, ali ako imate alergije na bobičasto voće, konsultujte se sa nutricionistom ili lekarom pre nego što dodate borovnice u ishranu.

Problemi sa varenjem

Prevelike porcije mogu dovesti do nadimanja, gasova ili dijareje kod nekih osoba.

Interakcije sa lekovima

Ako uzimate lekove, proverite sa svojim lekarom ili kvalifikovanim dijetetičarom pre konzumiranja većih porcija.

Kamen u bubregu

Visoka količina oksalata može doprineti stvaranju kamena u bubregu kod osetljivih osoba. Ako imate istoriju kamena u bubregu, smanjite porcije.

Ostaci pesticida

U umerenim količinama, borovnice su ukusan i hranljiv dodatak vašoj ishrani. Ali, ako imate zdravstvenih problema, konsultujte se sa kvalifikovanim dijetetičarom. Temeljno operite borovnica ili odaberite one iz organske proizvodnje kako biste smanjili izloženost pesticidima.

Prenela: O.M.

(izvor: Healthyshots.com/Zdravlje.Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track