Kako napraviti domaći sok od kupine?
Potrebno je
- 3 kg kupina
- 1 kg šećera
- 2 limuna
- 1 konzervans
Priprema
Operite i očistite kupine od grančica, stabljika i listova. Stavite ih u veću posudu u kojoj ćete kuvati sok. Dodajte limunov sok, a ako je vruće i konzervans, da ne rizikujete da se pokvari. Kupine prelijte sa 2 litra vode i što bolje izgnječite. Sve izmešati i ostaviti da odstoji do jutra. U sok dodajte šećer i dobro promešajte, tako da šećer počne da se topi. Kupine još jednom izgnječite i dodajte još litar vode. Stavite sok da ključa dok ne provri prvi put, kuvajte još desetak minuta na tihoj vatri, mešajući, dok se kupine ne raspadnu. Zatim skinite sa šporeta i procedite. Vratite sok da ključa još desetak minuta, a za to vreme zagrejte flaše u rerni na 100 stepeni. Topli sok sipajte u flaše, zatvorite i ostavite na tamnom mestu da se ohladi. Pre konzumiranja, razblažite vodom, po ukusu.
Ako se redovno konzumiraju kupine pomažu u sprečavaju upale disajnih puteva i tromboze
Zašto su kupine zdrave?
Pre svega, kupina je bogata gvožđem u organskom obliku, zbog čega se posebno preporučuje osobama koje pate od anemije, deci, trudnicama i dojiljama.
Pored gvožđa, plod kupine je bogat i drugim mineralima - kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, kao i vitaminima B1, B2 i C.
Organske kiseline galotanin i inozitol deluju antimikrobno, uništavajući tako bakterije, posebno ešerihiju koli i salmonelu. enteritidis.
Kupine su bogate antioksidansima, što znači da su veoma važne i za naš izgled, štite našu kožu od oštećenja i podmlađuju nas. Zahvaljujući antocijaninu i elaginskoj kiselini, kupine su efikasne u suzbijanju upalnih procesa i slobodnih radikala.
Prenela: N.R.
Izvor: Lepotaizdravlje.rs/Zdravlje.Kurir.rs