Domaći sok od kupine je zdrav i ukusan, najlakši način za regulisanje krvne slike. Recept koji vam donosimo možete pripremiti i bez konzervansa, ali u tom slučaju stavite duplu količinu šećera i sok čuvajte u frižideru.

Kako napraviti domaći sok od kupine?

Potrebno je

  • 3 kg kupina
  • 1 kg šećera
  • 2 limuna
  • 1 konzervans

Priprema

Operite i očistite kupine od grančica, stabljika i listova. Stavite ih u veću posudu u kojoj ćete kuvati sok. Dodajte limunov sok, a ako je vruće i konzervans, da ne rizikujete da se pokvari. Kupine prelijte sa 2 litra vode i što bolje izgnječite. Sve izmešati i ostaviti da odstoji do jutra. U sok dodajte šećer i dobro promešajte, tako da šećer počne da se topi. Kupine još jednom izgnječite i dodajte još litar vode. Stavite sok da ključa dok ne provri prvi put, kuvajte još desetak minuta na tihoj vatri, mešajući, dok se kupine ne raspadnu. Zatim skinite sa šporeta i procedite. Vratite sok da ključa još desetak minuta, a za to vreme zagrejte flaše u rerni na 100 stepeni. Topli sok sipajte u flaše, zatvorite i ostavite na tamnom mestu da se ohladi. Pre konzumiranja, razblažite vodom, po ukusu.

sok-od-kupina-drugi-eo-shutterstock-666023521.jpg
Shutterstock 
ako redovno jedete kupine pomoći će vam u sprečavanju nastanka tromboze i upale disajnih putevafoto: Shutterstock

Ako se redovno konzumiraju kupine pomažu u sprečavaju upale disajnih puteva i tromboze

Zašto su kupine zdrave?

Pre svega, kupina je bogata gvožđemu organskom obliku, zbog čega se posebno preporučuje osobama koje pate odanemije, deci, trudnicama i dojiljama.

Pored gvožđa, plod kupine je bogat i drugim mineralima - kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, kao i vitaminima B1, B2 i C.

Organske kiseline galotanin i inozitol deluju antimikrobno, uništavajući tako bakterije, posebno ešerihiju koli i salmonelu. enteritidis.

Kupine su bogate antioksidansima, što znači da su veoma važne i za naš izgled, štite našu kožu od oštećenja i podmlađuju nas. Zahvaljujući antocijaninu i elaginskoj kiselini, kupine su efikasne u suzbijanju upalnih procesa i slobodnih radikala.

Prenela: N.R.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs/Zdravlje.Kurir.rs