Čaj od đumbira priprema se od korena ove biljke, a može se konzumirati topao ili hladan. Koristi se vekovima za ublažavanje simptoma mučnine, artritisa, migrene i hipertenzije. Evo kako da ga spremite.

Među 400 jedinjenja u đumbiru, postoje četiri fenola - gingeroli, šogaoli, paradoli i zingeron, koji su prvenstveno odgovorna za njegove efekte. Ova jedinjenja imaju jaka antiinflamatorna i antioksidativna svojstva.

Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u terapeutske svrhe obavezno se konsultujte sa svojim izabranim lekarom.

Smanjuje zapaljenja

Istraživanje je otkrilo da đumbir deluje blagotvorno na smanjenje markera upale kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom (RA).

Neki karcinomi, poput raka dojke, povezani su sa upalom. U jednoj studiji, žene sa gojaznošću i rakom dojke koje su uzimale suplemente đumbira pokazale su smanjenu upalu i poboljšan metabolizam.

Đumbir takođe može pomoći u ublažavanju simptoma upalne reakcije sluznice nosa kroz svoje antialergijske i antiinflamatorne efekte.

profimedia0331967837.jpg
Profimedia 
đumbir može pomoći u ublažavanju simptoma upalnih reakcijafoto: Profimedia

Sadrži visok nivo antioksidanata

Đumbir sadrži visoke nivoe antioksidanata, koji mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa, koji predstavlja neravnotežu slobodnih radikala i antioksidanata koji dovode do oštećenja ćelija.

Ovaj oksidativni stres smanjuje antioksidativne enzime i izaziva zapaljenje u telu, što može dovesti do starenja ćelija.

Ublažava probleme sa varenjem

Đumbir blagotvorno deluje na želučane probleme kao što su nadimanje, zatvor, dijareja i uznemireni stomak.

Prema jednoj studiji u kojoj su učestvovali zdravi učesnici, kombinacija ekstrakta đumbira i artičoka pokazala se veoma korisnom u bržem pražnjenju želuca i prelasku hrane iz želuca u creva.

Đumbir je takođe poznat po tome što ublažava blage mučnine i povraćanje, uključujući mučninu izazvanu hemoterapijom, navode studije.

probava-shutterstock-583399804.jpg
Shutterstock 
đumbir ublažava probleme sa varenjemfoto: Shutterstock

Pozitivno utiče na kardiovaskularno zdravlje

Visok holesterol i hipertenzija (visok krvni pritisak) su glavni faktori rizika za srčana oboljenja i moždani udar. Kliničke studije pokazuju da đumbir može pomoći u zaštiti srca.

Sistematski pregled je otkrio da uzimanje više od 3 grama đumbira dnevno tokom dva meseca povoljno utiče na snižavanje krvnog pritiska kod osoba srednjih godina. Druge studije su prijavile smanjenje nivoa holesterola kod pacijenata koji su uzimali 3 grama đumbira dnevno tokom četiri nedelje.

Druge studije su prijavile značajno smanjenje nivoa holesterola kod pacijenata koji su uzimali 3 g đumbira dnevno tokom četiri nedelje.

Može ublažiti bol

Pojedina istraživanja sugerišu da đumbir povoljno utiče na menstrualne grčeve.

Saveti za pripremu čaja od đumbira

Čaj od đumbira se može piti topao ili hladan, samostalno, uz obroke ili grickalice, ili kao napitak posle obroka.

Pratite ove korake da napravite topli čaj od đumbira:

  • Narežite komad korena đumbira dug 3 cm na kriške debljine oko pola centimetra.
  • Pomešajte kriške đumbira sa šoljom vode u loncu i stavite na jaku vatru.
  • Dodajte štapić cimeta ili svežu nanu u mešavinu čaja pre nego što prokuva.
  • Kada provri, smanjite toplotu i neka se lagano krčka 5-10 minuta.
  • Uklonite sa vatre i procedite kroz mrežasto sito u šolju.
  • Po želji dodajte krišku limuna ili pomorandže, kao i med ili javorov sirup po ukusu.

Da napravite hladan čaj od đumbira:

  • Sledite iste korake za topli čaj
  • Ostavite skuvani čaj da se ohladi na sobnoj temperaturi
  • Ostavite u frižideru dok se ne ohladi ili odmah poslužite preko kockica leda u šolji
cajoddjumbirashutterstock-2197032241.jpg
Shutterstock 
čaj od đumbira može se piti i hladanfoto: Shutterstock

Oprezno sa dozama čaja

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) smatraju da je đumbir siguran za konzumiranje kao dodatak ishrani.

Međutim, ukoliko se konzumira u velikim dozama, može izazvati neželjene efekte kao što su nelagodnost u stomaku, žgaravicu, dijareju i iritacija usta i grla.

Prenela: N.R.

Izvor: Health.com/Zdravlje.Kurir.rs