Počinje sezona krušaka: Odlične su za probavu, obiluju vlaknima, vodom i vitaminom C
Foto: Shutterstock

zdravo i ukusno

Počinje sezona krušaka: Odlične su za probavu, obiluju vlaknima, vodom i vitaminom C

Zdravlje iz Prirode -

Među omiljene letnje pa i rane jesenje zdrave namirnice svakako ubrajamo kruške. Osim neodoljivog slatkog ukusa, ovo voće bogato je esencijalnim antioksidansima i dijetalnim vlaknima, koji nam donose niz zdravstvenih koristi.

U svetu postoji više od 3000 vrsta, a razlikuju se u veličini, obliku, slatkoći i hrskavosti. Kruške su bez masti i holesterola, a jedna kruška srednja veličina sadrži oko 100 kalorija, 15 grama ugljenih hidrata, i čak 84 grama vode.

Kruška, Kruške, Voće
foto: Profimedia

Podstiču probavu

Spomenuta dijetalna vlakna ključna su za zdravlje probavnog sistema, a jedna kruška srednje veličine sadrži čak 6 grama. Vlakna povećavaju masu i omekšavaju stolicu, što podstiče bolju prohodnost u crevima.

Pektin, vrsta vlakna koje se nalazi u kruškama pokazao se odličnim kod problema sa zatvorom. U relativno maloj studiji provedenoj na 80 ljudi koji se bore sa zatvorom, pektin iz kruške je bio zaslužan za smanjenje ovih neugodnih simptoma, odnosno poboljšao je kretanje hrane kroz probavni sistem.

Osim toga, još je nekoliko studija potvrdilo da pektin povoljno deluje na probavni mikrobiom. On, naime, podstiče rast dobrih bakterija debelog creva, pritom pomaže mikrobiomu da ostane zdrav.

pektin vlakno koje se nalazi u kruški podstiče rast dobrih bakterija debelog creva
pektin vlakno koje se nalazi u kruški podstiče rast dobrih bakterija debelog crevafoto: Profimedia

Korisne su u regulaciji telesne težine

Zbog velike zastupljenosti vode i vlakana, kruške su idealne i kod regulacije telesne težine. Spomenuti spojevi pomoći će vam da ostanete duže siti. Ovoj činjenici u prilogu ide i studija koja je trajala 12 nedelja i čiji su sudionici bile odrasle osobe, 40 njih. Jeli su dve kruške dnevno i u periodu trajanja studije izgubile 0,7 cm u struku.

Pomažu u prevenciji raka

Kruške sadrže različite spojeve koji imaju antikancerogena svojstva. Na primer, dokazano je da njihov sadržaj antocijana i klorogenske kiseline štiti od raka. Takođe, kruške su izvrstan izvor antioksidansa i polifenola, uključujući flavanole, a sadrže i vitamin C.

Pomažu u smanjenju rizika od dijabetesa

Kruške, osobito crvene sorte, mogu pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa. Pokazala je to velika studija koja je okupila više od 200.000 učesnika.

Konzumiranjem pet ili više porcija voća, uključujući voće bogato antocijaninima poput crvenih krušaka, povezuje se sa 23% manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. Kruške sadrže fruktozu, koja, za razliku od glukoze, podiže nivo šećera u krvi sporije. Ovaj blagi porast šećera dodatno usporavaju vlakna koja kruške sadrže.

blagi porast šećera dodatno usporavaju vlakna koja kruške sadrže
blagi porast šećera dodatno usporavaju vlakna koja kruške sadržefoto: Shutterstock

Dobre su za srce i imunitet

Kruške su takođe bogat izvor važnih minerala, poput bakra i kalijuma. Bakar je posebno važan za imunitet, metabolizam holesterola i funkcionisanje živaca, dok kalijum pomaže kontrakciji mišića i radu srca.

Dodatno, u ovom se voću kriju magnezijum i gvožđe, koji su uz kalijum važni za zdrav krvni pritisak, a gvožđe je važno za stvaranje crvenih krvnih stanica.

Prenela: N.R.

izvor: Zivim.jutarnji.hr/ZDravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track