Razne vrste lekovitog bilja vekovima se koriste kao prirodno sredstvo za spavanje zahvaljujući njihovoj sposobnosti u borbi protiv nesanice, stresa i teskobe. Među njima svakako najznačajnije mesto zauzimaju valerijana, matičnjak i hmelj, a evo i zašto.

Valerijana

Valerijana se koristi još od antičkih vremena i poznata je po svom umirujućem dejstvu. Pomaže vam da se opustite, smanjuje napetost i poboljšava kvalitet sna.

Čaj od valerijane

Stavite 2 do 3 korena valerijane na 2 dl vruće vode i nakon 20 minuta procedite. Pijte 2 šoljice dnevno, minimalno sat pre spavanja.

Matičnjak

Matičnjak je odličan saveznik za smirenje misli, smanjenje stresa i poboljšanje raspoloženja.

maticnjak-lekovito-bilje.jpg
Shutter 
foto: Shutter

Čaj od matičnjaka

3 supene kašike matičnjaka prelijte sa litrom vrele vode, pa ostavite da odstoji poklopljen 10 minuta. Procedite i popijte sat vremena pre odlaska na spavanje.

Hmelj

Studije su pokazale da hmelj može smanjiti blage simptome depresije, anksioznosti i stresa. Čaj od hmelja je dobar prirodni sedativ, pa se koristi za umirenje živaca i kao prirodni lek protiv nesanice. Kada se kombinuje s valerijanom, dodatno poboljšava kvalitet sna.

profimedia0128796306.jpg
Profimedia 
Čaj od hmelja je dobar prirodni sedativfoto: Profimedia

Čaj od hmelja

Priprema se tako što se kašičica do dve kašičice hmelja preliju sa 200 ml ključale vode. Potom se čaj ostavi poklopljen da odstoji 15 minuta, uz povremeno mešanje, a zatim se procedi.