Pravi gurmani znaju da nema ukusnije jesenje čorbe od one koja se pravi od bundeve, a kada joj dodate đumbir, ljutu papričicu, beli luk i korijander, dobićete zaista zdrav obrok kojem će se svi ukućani radovati, kaže Ivana Đurović, visoko strukovni nutricionista-dijetetičar i otkriva kako da spremite najukusniju čorbu od bundeve.

* Bundeva, 800 g

* Crveni luk, manja glavica (može i praziluk srednje veličine)

* Beli luk, 2-3 čena

* Ljuta papričica crvena, 1 kom srednje veličine

* Bujon, ili voda, oko 750 ml

* Maslinovo ulje, supena kašika

* So morska, biber, suvi slani začin, kim, žalfija

* Korijander list ili peršun list

* Sok od ½ limuna

* Neutralna pavlaka, 1 supena kašika po porciji

ivana-djurovic-je-smrsala-vise-od-40-kg-za-9-meseci-.jpg
Privatna Arhiva Ivana Đurović, visokostrukovni nutricionista-dijetetičar pravi najukusniju čorbu od bundeve

Priprema

Bundevu operite, pa je isecite na četvrtine, očistite od semenki i zasecite nožem. Po ukusu začinite solju, biberom, žalfijom, kimom i maslinovim uljem.

Bundevu stavite pleh obložen pek papirom, pa je stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 C, i ostavite je da se ispeče, oko 45-60 minuta. Pored bundeve stavite i beli luk da se ispeče.

bundeva-shutterstock-562895437-1.jpg
Shutterstock Bundeva je jedan od najkoncentrovanijih izvora alfa-linolenske kiseline, esencijalne omega-3 masne kiseline koja je korisna za zdravlje srca.

Zdravstvene prednosti

Diuretička svojstva: Bundeva je odličan diuretik koji pomaže u izbacivanju viška vode iz organizma, posebno kod pacijenata sa reumom, gihtom ili zapaljenjem bubrega i bešike. 

Utiče na raspoloženje: Bundeva sadrži aminokiselinu koja stimuliše lučenje serotonina, poznatog kao hormon sreće.

Bogatstvo vitamina: Samo jedna čaša bundeve sadrži do 200% dnevne doze vitamina A, koji poboljšava oštrinu vida, doprinosi zdravlju očiju i smanjuje rizik od degenerativnih promena i katarakte. 

Zdravlje srca: Bundeva je jedan od najkoncentrovanijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), esencijalne omega-3 masne kiseline koja je korisna za zdravlje srca.

Pripremila: Nataša Radosavljević