Čorba od bundeve zdravlje čuva: Nutricionista Ivana Đurović ima najbolji recept
Kao neophodan sastojak mnogih ukusnih jela, bundeva je niskokalorična i bogata zdravim sastojcima. U 100 grama bundeve ima oko 30 kalorija, a 90 % njenog sastava čini voda. Zbog ovih karakteristika, čorba od bundeve može obezbediti sve potrebne nutrijente uz minimalan unos kalorija, što je čini idealnom za osobe koje žele da smršaju.
Pravi gurmani znaju da nema ukusnije jesenje čorbe od one koja se pravi od bundeve, a kada joj dodate đumbir, ljutu papričicu, beli luk i korijander, dobićete zaista zdrav obrok kojem će se svi ukućani radovati, kaže Ivana Đurović, visoko strukovni nutricionista-dijetetičar i otkriva kako da spremite najukusniju čorbu od bundeve.
* Bundeva, 800 g
* Crveni luk, manja glavica (može i praziluk srednje veličine)
* Beli luk, 2-3 čena
* Ljuta papričica crvena, 1 kom srednje veličine
* Bujon, ili voda, oko 750 ml
* Maslinovo ulje, supena kašika
* So morska, biber, suvi slani začin, kim, žalfija
* Korijander list ili peršun list
* Sok od ½ limuna
* Neutralna pavlaka, 1 supena kašika po porciji
Zdravstvene prednosti
Diuretička svojstva: Bundeva je odličan diuretik koji pomaže u izbacivanju viška vode iz organizma, posebno kod pacijenata sa reumom, gihtom ili zapaljenjem bubrega i bešike.
Utiče na raspoloženje: Bundeva sadrži aminokiselinu koja stimuliše lučenje serotonina, poznatog kao hormon sreće.
Bogatstvo vitamina: Samo jedna čaša bundeve sadrži do 200% dnevne doze vitamina A, koji poboljšava oštrinu vida, doprinosi zdravlju očiju i smanjuje rizik od degenerativnih promena i katarakte.
Zdravlje srca: Bundeva je jedan od najkoncentrovanijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), esencijalne omega-3 masne kiseline koja je korisna za zdravlje srca.
Pripremila: Nataša Radosavljević
Da li previše soli može da dovede do dijabetesa? Rezultati istraživanja su nedvosmisleni