Čaša soka od šargarepe sadrži oko 94 kalorije, 1,9 grama vlakana, 45.133 IU vitamina A, 20 mg vitamina C i 689 mg kalijuma, što ovaj napitak čini izuzetno hranljivim.

Stoga, redovno konzumiranje soka može poboljšati opšte zdravlje i blagotvorno delovati u prevenciji mnogih zdravstvenih problema.

Čuva vid

Sok od šargarepe je bogat vitaminom A i beta-karotenom, koji su važni za održavanje zdravlja očiju, a studije sugerišu da može sprečiti probleme kao što je makularna degeneracija. Međutim, prekomerno uzimanje sokova može imati neželjene efekte.

Prema ovoj studiji, loš noćni vid kod žena je bio povezan sa prekomernim unosom vitamina A i beta-karotena. Zbog toga, preporučuju, ograničite potrošnju soka od jedne ili dve šargarepe dnevno.

smuti shutterstock_1904160556.jpg
Shutterstock 

Odličan je za jetru

Šargarepa može poboljšati funkciju jetre i pomoći telu da eliminiše toksine. Pored toga, šargarepa smanjuje masne naslage u jetri. Ako ne volite čist sok od šargarepe, u piće možete dodati ceđenu jabuku ili celer.

Štiti kožu od starenja

Antioksidansi u soku od šargarepe, posebno beta-karoten, mogu zaštititi kožu od starenja i oštećenja od sunca, pružajući prirodni fotoprotektivni efekat.

Pomaže u procesu mršavljenja

Mali broj kalorija sadržanih u ovom povrću prijatelj su u procesu mršavljenja. Pored toga, sok od šargarepe je bogat vlaknima koja pospešuju gubitak težine i održavaju vas sitim.

Koristan je u prevenciji malignih oboljenja

Istraživanja sugerišu da sok od šargarepe može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, kao što su urotelni karcinom i leukemija, iako je potrebno više istraživanja. Uloga beta-karotena u smanjenju rizika od raka zasniva se na njegovoj sposobnosti da neutrališe slobodne radikale.

Blagotvorno utiče na zdravlje srca

Konzumiranje soka od šargarepe može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i smanjenju nivoa holesterola, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Takođe sadrži nitrate i polifenole koji mogu regulisati krvni pritisak.

stockphotoglassesofcarrotjuicewithvegetablesontablecloseup480296662.jpg
Shutterstock 

Pospešuje zdravlje mozga

Beta-karoten u soku od šargarepe podržava kognitivne funkcije smanjujući oksidativni stres u mozgu, što može pomoći u sprečavanju problema sa pamćenjem u starosti. U studiji, radnici izloženi olovu i tretirani beta-karotenom imali su niži nivo oksidativnog stresa.

Takođe, sadržaj kalijuma pomaže u smanjenju rizika od moždanog udara, a šolja soka od šargarepe koji sadrži 689 miligrama kalijuma zadovoljava više od 17 procenata dnevnih potreba za ovim hranljivim sastojcima.

Pozitivno utiče na zdravlje digestivnog sistema

Vlakna u soku od šargarepe podržavaju redovno varenje i mogu biti korisna za osobe sa zatvorom. Kalijum u soku takođe može pomoći u lečenju dijareje zamenom izgubljenih elektrolita.

Jača imunitet

Sok od ovog povrća može ojačati imuni sistem. Studija sprovedena na zdravim muškarcima fokusirala se na to kako sok od šargarepe može povećati koncentraciju karotenoida u plazmi (oni se pretvaraju u vitamin A), čime se povećava njihov imunitet.

naitak-sok-voce-djumbir-sargarepa.jpg
Shtutterstock 

Saveti za pripremu

- Šargarepu oprati i iseckati i staviti u blender i dodati malo vode.
- Da biste poboljšali ukus, dodajte voće poput jabuke ili pomorandže ili začine poput đumbira ili cimeta.
- Mešajte na srednjoj brzini dok svi sastojci ne postanu mrvljivi.

Ukoliko ne koristite sokovnik, gotov sok iz blendera možete dodatno procediti kroz gazu, a pulpu možete čuvati u frižideru i koristiti u drugim pripremama.

Možete dodati sok od šargarepe u supe, smutije ili čak pečena jela za dodatne nutritivne prednosti.

Prenela: O.M.

Izvor: zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs