Slušaj vest

Potrebno je

* 6-8 češnjeva belog luka
* 1/2 crnog luka
* sok od 1 limuna
* 1/4 ili 1/2 kašičice ljute aleve ili kajen paprike
* 1 supena kašika meda
* 1 litar vruće vode

Možete da dodate i 1 do 2 kašičice đumbira u prahu, ali nije obavezno.

shutterstock-2139191827.jpg
Shuterstock Beli luk se vekovima koristi i kao hrana i kao lek u tradicionalnoj medicini zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti

Priprema

Staviti u blender sve sastojke, pa izblendati 30-ak sekundi.

Napomena: Napitak je najbolje popiti u roku od pola sata ili sat vremena od spremanja. Pije se po malo, kao rakija, zato što je veoma jak. Možete uzeti i rakijsku čašicu i piti lagano, gutljaj po gutljaj.

Istraživanje iz 2001. godine pokazalo je da su ljudi koji su jeli sirovi beli luk 12 nedelja, između novembra i februara, imali manje prehlade. Takođe, oni koji su se prehladili brže su se oporavili.

Pripremila: Violeta Nedeljković