Slušaj vest

Paradajz je među povrćem koje se najčešće jede u celom svetu. Prepun je antioksidanasa, vitamina i drugih jedinjenja. Profesor Mileta Manojlović, fitoterapeut u svojoj knjizi Biblija zdravlja, otkrira sva njegova pozitivna svojstva za organizam i zdravlje. 

Kao odličan izvor likopena, idealan je u prevenciji nekoliko različlitih vrsta raka: pluća, dojki, prostate i pankreasa.

Bolesti srca je vodeći uzrok smrti širom sveta. Ali istraživači su otkrili da ishrana koja uključuje paradajz, koji je bogat likopenom, pomaže u smanjenju ovog rizika. Pregledom 25 različitih ispitivanja utvrđeno je da visoki nivoi likopena u krvi smanjuju rizik od srčanih oboljenja za 14 odsto.

Zbog prisustva vitamina B6 štiti od srčanih bolesti tako što razbija homocistein - amnokiselinu koja oštećuje krvne sudove.

sok-od-paradajza-shutterstock-2109598448.jpg
Shutterstock Paradajz je dobar za održavanje optimalnog nivoa holesterola.

Paradajz je takođe dobar za održavanje optimalnog nivoa holesterola. U maloj studiji od 15 ljudi, učesnici su pili sok od paradajza četiri dana u nedelji tokom dva meseca. Po isteku dva meseca, učesnici su imali niži nivo LDL („loš”) holesterol i viši HDL („dobar”) holesterol nego kada je studija počela.

Sadržaj vlakana u paradajzu izaziva sitost i pomaže u održavanju optimalne telesne težine (mršavljenju). 

Paradajz pomaže funkciju bubrega i jetre i doprinosi čišćenju organizma od toksina i oslobađa telo neprijatnih mirisa. Odličan je izvor antioksidanata koji sprečavaju delovanje i nastanak slobodnih radikala, a time i pojavu raka. 

Samo jedna šolja soka od paradajza dnevno (2dl) sprečava pojavu akni i proširenih pora, čisti kožu i daje joj blistav ten.

Sok od paradajza stimuliše probavu, poboljšava varenje i kao dobar diuretik eliminiše pojavu zatvora. 

Priredila: Olivera Marković

Paradajz je takođe dobar za održavanje optimalnog nivoa holesterola.