Slušaj vest

Zelena boranija je bogata antioksidansima, vlaknima, proteinima, omega-3 masnim kiselinama, kalcijumom, gvožđem, flavonoidima i karotenoidima. Zahvaljujući ovim sastojcima, blagotvorno deluje na telo i um.

Salata od zelene boranije

Potrebno je:

  • 1/2 kg zelene boranije „olovka“
  • 1/4 kg šargarepe
  • 1 glavica crnog luka
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • limunov sok po ukusu
  • začini po izboru

Priprema

Staviti boraniju isečenu na komade dužine oko 2 cm i šargarepu isečenu na kockice da se kuvaju u vodi zasoljenoj mešanim začinom. Kada povrće omekša, ocediti ga i preručiti u posudu iz koje će se servirati. Začiniti uljem i limunom po ukusu dok je još toplo. Ohladiti i služiti.

Boranija takođe pruža zdravstvene prednosti kao što su:

Reguliše dijabetes

Otkriveno je da zelena boranija, kao i ostale mahunarke, pomažu u kontroli dijabetesa regulisanjem nivoa šećera u krvi. Studije su otkrile da ova vrsta biljaka ima hipoglikemijski efekat na pacijente sa dijabetesom.

shutterstock_2490865465.jpg
Boranija je ukusno i hranljivo povrće koje čuva zdravlje i obogaćuje ishranu Foto: Shutterstock

Otkriće da zelena boranija može pomoći u regulaciji dijabetesa je značajno, jer njeno uvrštavanje u ishranu može olakšati kontrolu ovog hroničnog stanja.

Čuva zdravije kostiju

Kalcijum je gotovo beskoristan u smislu jakih kostiju ako se ne nalazi u kombinaciji sa vitaminom K.

Naše telo ne može da proizvede proteine koji dozvoljavaju kostima da prihvataju i koriste kalcijum bez ovog vitamina. Osim toga, vitamin K smanjuje gubitak mineralnih materija na minimum upravljanjem našeg metabolizma kostiju. Šoljica zelene boranije sadrži skoro 20 odsto preporučene dnevne doze vitamina K.

Izvor: Zdravaiprava.com/Zdravlje.Kurir.rs

Prolećna salata od mladog luka, rotkvica i avokada: Ovo je prava prolećna vitaminska bomba, evo kako da je napravite