Vlašac ili mladi luk? Jedan od njih sadrži trostruko više vitamina C i čak četiri puta više vitamina A
Sigurno ste naišli na recepte s vlašcem ili mladim lukom i pitali se – u čemu je razlika i mogu li se zameniti? Iako ih mnogi mešaju, nisu isto. Oba su ukusna i korisna, ali se razlikuju po jačini ukusa, izgledu i načinu upotrebe. Izbor zavisi od toga da li više volite blaži ili jači ukus i da li jelo zahteva kuvanje.
Vlašac je biljka sa dugim, zelenim stabljikama koje se koriste za dodavanje ukusa jelima na kraju kuvaranja ili za dekoraciju. Imaju ljubičaste cvetove, ali se najčešće prodaju bez njih, kao i bez bele lukovice na dnu stabljike, koja se uklanja pre nego što se biljka pripremi za prodaju. Kao i crni i beli luk, pripadaju porodici lukovica.
S druge strane, mladi luk je zapravo nezreo luk sa dugim, šupljim stabljikom i malom, uskom lukovicom na dnu, kao i belim korenom. Mladi luk je opšti termin jer se zapravo može sastojati od različitih vrsta luka koje se beru dok su još mlade i nisu razvile veliku lukovicu.
Nutritivni profil vlašca
100 g svežeg vlašca sadrži:
- 30 kalorija
- 3,27 g proteina
- 0,73 g masti
- 4,35 g ugljenih hidrata
- 2,5 g vlakana
- 92 mg kalcijuma
- 296 mg kalijuma
- 58,1 mg vitamina C
- 105 mcg folata
- 218 mcg vitamina A
- 213 mcg vitamina K
Nutritivni profil mladog luka
100 g svežeg mladog luka sadrži:
- 32 kcal
- 1,83 g proteina
- 0,19 g masti
- 7,34 g ugljenih hidrata
- 2,6 g vlakana
- 72 mg kalcijuma
- 276 mg kalijuma
- 18,1 mg vitamina C
- 64 mcg folata
- 257 mikrograma vitamina A
Vlašac je hranljiviji
Vlašac i mladi luk samo na prvi pogled izgledaju slično, ali su zapravo vizuelno različiti i lako ih je prepoznati. Stabljike vlašca su duge i veoma tanke poput trave, ravnomerno zelene i meke, dok mladi luk ima deblju i čvršću stabljiku koja je zelenija prema vrhu, a bela prema dnu.
Kada je reč o nutritivnoj vrednosti, vlašac i crni luk imaju sličan sadržaj kalorija, vlakana, kalijuma i vitamina K. Ipak, u poređenju s mladim lukom, vlašac sadrži više kalcijuma, dvostruko više folata i proteina, tri puta više vitamina C i čak četiri puta više vitamina A. Iako su te razlike značajne, važno je napomenuti da se vlašac obično koristi u malim količinama, pa je njihov ukupni uticaj na ishranu ograničen.
Jedna za kuvanje, druga za dekoraciju
Zbog izuzetno blagog ukusa, kao i činjenice da lako postaje gorak kada se kuva, vlašac je najbolje koristiti sirov. Iako je ukus sličan ukusu drugih članova porodice crnog luka, mnogo je manje delikatan i stoga je posebno pogodnan za decu kojima često smeta intenzivan ukus crnog luka.
Svež vlašac je odličan izbor za ukrašavanje gustih supa, odrezaka, salata, pečenog krompira, pire krompira, omleta ili kajgane, ili bilo kog drugog jela koje bi moglo da koristi malo ukusa „luka“. Takođe se često koristi kao sastojak za razne namaze ili sosove jer neće preuzeti ukus jela.
S druge strane, mladi luk se može jesti i sirov i kuvan. Zeleni delovi imaju blaži ukus, više podsećaju na vlašac, i mogu se koristiti na sličan način, dok beli deo ima izraženiji ukus crnog luka i dobro podnosi visoke temperature, baš kao i običan crni luk. Beli deo je dobra osnova za pripremu supa, čorbi i sosova.
Možete li koristiti jedno umesto drugog u receptu?
Vlašac i mladi luk se ponekad mogu zameniti u receptima, posebno u sirovom obliku. Mladi luk ima jači ukus, pa se koristi u manjim količinama, dok vlašac traži veću. Za kuvana jela bolji je mladi luk, a vlašac je idealan kao sirov dodatak i za one koji ne vole jak ukus luka.
Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Mladi luk je moćan saveznik u borbi protiv akni i bora, otkrivamo vam recepte za eliksire od ovog povrća
Gojaznost u adolescenciji pogoršava genetski rizik od visokog krvnog pritiska: Evo do kakvog zaključka je došla nova studija