Suve smokve u sirćetu pomažu kod masnoće u krvi: Evo kako da napravite ovu moćnu mešavinu
Hiperlipidemija ili povišeni broj masnoća pogađa sve veći broj ljudi, najviše zbog nezdravog načina života, loše ishrane i pušenja.
Povišene masnoće u krvi (hiperlipidemija) povećavaju rizik od ateroskleroze i bolesti srca i krvnih sudova. Osim promene ishrane i navika, prirodni recepti mogu pomoći.
Jedan od poznatih narodnih lekova je kombinacija sušenih smokava i kvalitetnog jabukovog sirćeta.
Zašto su smokve korisne?
Smokve su bogate vlaknima, mineralima (gvožđe, kalijum, magnezijum) i antioksidansima. Pomažu u snižavanju masnoća, poboljšavaju varenje i smanjuju krvni pritisak zahvaljujući ravnoteži natrijuma i kalijuma. Ne sadrže masnoće i štite krvne sudove.
Zašto jabukovo sirće?
Jabukovo sirće je poznato po sposobnosti da snižava loš holesterol, pritisak i podstiče mršavljenje. Glavni sastojak, sirćetna kiselina, kao i druge biljne kiseline, pomažu razgradnji masti i štite srce.
Sušene smokve u sirćetu– recept
Veče pre:
- Odvojite tri sušene smokve i dobro ih izbockajte čačkalicom
- Ubacite ih u staklenu čašu u koju ste ulili 2 dl jabukovog sirćeta(najbolje domaćeg)
- Ostavite da odstoje preko noći
Ujutru:
- Pojedite ih pre doručka
- Svake večeri pripremite nove tri smokve
- Možete koristiti isto sirće u kojem su bile smokve prethodnog dana
Sledeće sedmice zamenite sirće. Smokve iz sirćeta jedite svaki dan tokom 14 dana, koliko traje ova prirodna terapija.
Izvor: Alternativa-za-vas.com/Zdravlje.Kurir.rs
Smokve u službi dobrog varenja. Pripremite zdrav smuti od voća koje je krajem leta najbogatije antioksidansima i blagotvorno deluje na probavu - evo i kako