Slušaj vest

Povišene masnoće u krvi (hiperlipidemija) povećavaju rizik od ateroskleroze i bolesti srca i krvnih sudova. Osim promene ishrane i navika, prirodni recepti mogu pomoći.

Jedan od poznatih narodnih lekova je kombinacija sušenih smokava i kvalitetnog jabukovog sirćeta.

Zašto su smokve korisne?

Smokve su bogate vlaknima, mineralima (gvožđe, kalijum, magnezijum) i antioksidansima. Pomažu u snižavanju masnoća, poboljšavaju varenje i smanjuju krvni pritisak zahvaljujući ravnoteži natrijuma i kalijuma. Ne sadrže masnoće i štite krvne sudove.

Zašto jabukovo sirće?

Jabukovo sirće je poznato po sposobnosti da snižava loš holesterol, pritisak i podstiče mršavljenje. Glavni sastojak, sirćetna kiselina, kao i druge biljne kiseline, pomažu razgradnji masti i štite srce.

smokve shutterstock_2509740659.jpg
Jabukovo sirće je poznato po sposobnosti da snižava loš holesterol, pritisak i podstiče mršavljenje Foto: Shutterstock

Sušene smokve u sirćetu– recept

Veče pre:

  • Odvojite tri sušene smokve i dobro ih izbockajte čačkalicom
  • Ubacite ih u staklenu čašu u koju ste ulili 2 dl jabukovog sirćeta(najbolje domaćeg)
  • Ostavite da odstoje preko noći

Ujutru:

  • Pojedite ih pre doručka
  • Svake večeri pripremite nove tri smokve
  • Možete koristiti isto sirće u kojem su bile smokve prethodnog dana

Sledeće sedmice zamenite sirće. Smokve iz sirćeta jedite svaki dan tokom 14 dana, koliko traje ova prirodna terapija.

Izvor: Alternativa-za-vas.com/Zdravlje.Kurir.rs

Smokve u službi dobrog varenja. Pripremite zdrav smuti od voća koje je krajem leta najbogatije antioksidansima i blagotvorno deluje na probavu - evo i kako