Slatko od smokava je ukusno i zdravo: Evo kako da napravite delikates za nepca i dušu

Nema ničeg lepšeg nego započeti dan sa smokvama. Naravno da je smokva najbolja kad se jede odmah, ispod stabla, ali ništa manji ugođaj ne predstavlja ni kašičica slatkog od smokava.

Shuterrstock


Slatko od smokvi, osim što je ukusna poslastica, donosi i brojne prednosti za zdravlje. Sadrži antioksidante koji štite organizam od oksidativnog stresa i smanjuju rizik od hroničnih bolesti, ali to nije sve...

Smokve su bogate vlaknima, što poboljšava varenje i reguliše nivo šećera u krvi. Takođe su izvor vitamina A, K i B6, koji su važni za zdravlje očiju, kostiju i nervnog sistema. Sadrže i minerale poput kalijuma, magnezijuma i gvožđa, koji podržavaju zdravlje srca, mišića i krvotoka. Najveći deo ovog bogatstva ostane i u slatkom od smokava. Dakle, konzumiranje slatkog od smokava može doprineti celokupnom zdravlju i dobrobiti organizma.

Recept za slatko 

Potrebno je

  • 2 kg smokvi (pri odabiru smokava za slatko, birajte zrele, ali čvrste plodove bez oštećenja)
  • 2 kg šećera
  • 2 dl vode
  • 1 limun

Napomena:Za slatko, najbolje je koristiti kristalni šećer, ali možete eksperimentisati i sa smeđim šećerom ili medom za dodatnu aromu.

Priprema

U veću šerpu staviti šećer i vodu da provri. Smokve oprati, odseći im peteljke, staviti na krpu da se osuše i svaku smokvu probosti čačkalicom na par mesta. (da ne bi pucale prilikom kuvanja). Kad šećer provri, ubaciti smokve, povremeno promešati, ili samo protresti šerpu. Kuvati sat vremena na tihoj vatri. Slatko je gotovo tek kada nastali saft iz kašike počne da teče neprekidno poput meda.

Na kraju dodati sok od pola limuna, a drugu polovinu iseći na kriške. Skloniti sa ringle i pokriti mokrom krpom. Ostaviti tako da prenoći. Ujutru slatko sipati u čiste i suve tegle, zatvoriti i ostaviti do služenja. Čuvajte tegle na tamnom i hladnom mestu.

Shutterstock  Smokve se često preporučuju za bolji rad creva, a razlog tome je njihov visok sadržaj vlakana.

Smokve su prirodni laksativ

Smokve se često preporučuju za bolji rad creva, a razlog tome je njihov visok sadržaj vlakana. Vlakna u smokvama deluju kao prirodni laksativ, pomažući da vaša probava radi kao sat.

Zanimljivost

Pre nego što je šećer postao popularan, smokve su se obično koristile za zaslađivanje deserta - verovatno ste čuli za „puding od smokvina“. Danas, kada ljudi počinju da se okreću od rafinisanih šećera, mnogi se vraćaju smokvama kako bi pružili zdraviju alternativu.