Najnovije vesti

IZLAGANJA VEŠTAČKOM SVETLU PRE SPAVANJA UNIŠTAVA SPERMATOZOIDE: Mobilne telefone ostavite van spavaće sobe
Foto: Profimedia

muškarci, oprez!

IZLAGANJA VEŠTAČKOM SVETLU PRE SPAVANJA UNIŠTAVA SPERMATOZOIDE: Mobilne telefone ostavite van spavaće sobe

Zdravlje muškaraca

Nova studija, otkrila je značajnu povezanost između večernjeg izlaganja digitalnim uređajima koji emituju svetlost i lošeg kvaliteta sperme. Česta večernja upotreba digitalnih uređaja u korelaciji je sa smanjenom pokretljivošću kao i smanjenom koncentracijom spermatozoida.

Ova studija podeljena na sastanku Virtual SLEEP 2020, ispitala je 116 muškaraca, starosti od 21 do 59 godina, koji su bili podvrgnuti evaluaciji u jedinici za plodnost u Izraelu. Nakon što su popunili detaljne upitnike o njihovim demografskim, zdravstvenim varijablama i varijablama spavanja, kao i svakodnevnoj izloženosti digitalnim uređajima, muškarci su poslati u laboratoriju da im se uzorci sperme sakupe i analiziraju u roku od sat vremena.

- Ispostavilo se da je česta večernja upotreba digitalnih uređaja u korelaciji sa smanjenom pokretljivošću spermatozoida kao i smanjenom koncentracijom spermatozoida. Konkretno, upotreba pametnog telefona uveče, upotreba tableta nakon buđenja i gledanje televizije uveče su bili povezani sa padom koncentracije sperme - kaže dr Amit Grin, šef istraživanja i razvoja u Sleep-u. i Institut za umor u medicinskom centru Asuta u Tel Avivu.

Izlaganje veštačkom svetlu tokom noći je endokrini ometač jer utiče na hormon melatonin
Izlaganje veštačkom svetlu tokom noći je endokrini ometač jer utiče na hormon melatoninfoto: Profimedia

Muškarci koji duže spavaju imaju bolju pokretljivost spermatozoida

Studija je takođe otkrila da muškarci koji su duže spavali imali veći ukupan broj spermatozoida i bolju pokretljivost spermatozoida, dok su oni koji su prijavili veću pospanost tokom dana imali smanjenje ukupnog broja spermatozoida i procenta pokretnih spermatozoida.

Nalazi su posebno značajni jer je studija objavljena u izdanju časopisa Human Reproduction Update iz 2017. otkrila da su broj spermatozoida i koncentracija spermatozoida opali za više od 50 procenata između 1973. i 2011. među muškarcima u Severnoj Americi, Evropi, Australiji i Novom Zelandu. Od tada, u toku je potraga za preciziranjem faktora životne sredine i načina života koji mogu doprineti ovom fenomenu koji sprečava plodnost.

Veštačko svetlo je endokrini ometač

Kako istraživači primećuju, izloženost jakoj svetlosti je porasla, posebno u zapadnim zemljama sveta zbog nenamernog izlaganja osvetljenju sa elektronskih ekrana koji emituju svetlost direktno u oči.

- Izlaganje veštačkom svetlu tokom noći je endokrini (hormonski) disruptor jer utiče na hormon melatonin. Endokrini disruptori utiču na smanjenje broja spermatozoida u zapadnom svetu - kaže dr Šana Svan, sa odeljenja za ekološku medicinu i javno zdravlje na Icahn School of Medicine na Mount Sinai u Njujorku.

(kurir.rs/everydayhealth.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track