SLATKI NAPICI POVEZANI SA GUBITKOM KOSE KOD MUŠKARACA: Veštački zaslađivači izazivaju isti efekat
Foto: Shutterstock

naučna studija

SLATKI NAPICI POVEZANI SA GUBITKOM KOSE KOD MUŠKARACA: Veštački zaslađivači izazivaju isti efekat

Zdravlje muškaraca -

Prema ovoj studiji, 63 odsto mladih i 49 odsto odraslih u SAD-u pije jedan od ovih napitaka svakog dana. Slično, u Kini, gde je sprovedena ova studija, pojedinci starosti od 13 do 29 godina predstavljaju najveću populaciju potrošača ovih zaslađenih napitaka sa udelom od 22,38 odsto.

Ova studija dovela je u vezu konzumaciju napitaka zaslađenih šećerom i veštački zaslađenih pića (sokova, energetskih pića, zaslađena biljna mleka, napici od čaja i kafe sa šečerom) sa opadanjem kose kod muškaraca.

- S obzirom na to da je incidenca gubitka kose kod muškaraca u porastu poslednjih godina, a starosno doba u kom počinje da se javlja ovaj problem se smanjuje, zaslađeni napici bi mogli da igraju značajnu ulogu - kaže dr Ai Zhao, docent na Vanke školi javnog zdravlja na Univerzitetu Tsinghua u Pekingu i dodaje - Bilo je mnogo prethodnih studija koje su se fokusirale na uticaj ishrane sa visokim sadržajem masti na opadanje kose kod muškaraca, ali manje pažnje je posvećeno unosu dodatog šećera, posebno unosu slatkih pića. Naši rezultati su potvrdili da prekomerna konzumacija slatkih napitaka povećava rizik od opadanja kose kod muškaraca - rekla je Zhao za magazin Healio.

Muškarci sa ovim problemom piju dvostruko više zaslađenih napitaka

Studija je uključila 1.028 muškaraca (srednje starosti - 27,8 godina), 42,4 odsto bez gubitka kose po muškom uzorku i 57,6 odsto sa muškim opadanjem kose - koji su popunili onlajn anketu u kojoj su sami prijavili detalje o svojim obrascima gubitka kose, navikama u ishrani i sociodemografskom statusu.

Upitnik je pokazao da su oni sa muškim obrascem opadanjem kose konzumirali u proseku 4.293 ml slatkih pića – skoro dvostruko više od 2.513 ml od onih bez muškog gubitka kose.

Grupa koja je imala gubitak kose po muškom uzorku je takođe prijavila da pije zaslađene napitke sa mnogo većom učestalošću, više od sedam puta nedeljno u poređenju sa grupom bez gubitka kose po muškom uzorku (68,8 odsto naspram 31,2 odsto). U poređenju sa onima koji nikada nisu pili zaslađena pića, oni koji ih često piju imali su 3,36 puta veću verovatnoću da će imati gubitak kose.

muška ćelavost
foto: Shutterstock

Zaslađena pića utiču na anksioznost a ona na gubitak kose

Ova korelacija je ostala značajna nakon uzimanja u obzir i mnogih drugih faktore, uključujući starost, nivo obrazovanja, pušački status, unos alkohola, indeks telesne mase, istoriju bolest i porodičnu istorija, farbanje kose, količinu sna, fizičku aktivnost i količinu unosa hranljivih materija.

Takođe, autori su otkrili da postoje značajne veze između učestalosti uzimanja zaslađenih pića i anksioznog poremećaja, kao i između poremećaja anksioznosti i gubitka kose kod muškaraca.

Studija je pokazala da oni koji piju oko od tri limenke zaslašenih pića dnevno imaju približno 25 odsto veći rizik od depresije od onih koji ne piju ovu vrstu apitaka.

- Takođe smo istražili uticaj različitih vrsta pića na opadanje kose kod muškaraca i otkrili da sve vrste napitaka sa veštačkim zaslađivačima takođe mogu povećati rizik od opadanja kose kod muškaraca u različitom stepenu, što ukazuje da se veštački zaslađivači ne mogu koristiti kao zamena za slatke napitke da bi se sprečio gubitak kose - objašnjava dr Zhao.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/healio.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track