Upotreba lekova kod muškaraca može dovesti do erektilne disfunkcije: 25 % svih problema sa seksualnom funkcijom nastaje zbog njih
Foto: Shutterstock

OPREZ

Upotreba lekova kod muškaraca može dovesti do erektilne disfunkcije: 25 % svih problema sa seksualnom funkcijom nastaje zbog njih

Zdravlje muškaraca -

Polovina muškaraca starosti od 40 do 70 godina ima neke probleme sa erekcijom, dok je procena da će se više od 322 miliona muškaraca širom sveta do 2025. godine suočiti sa erektilnom disfukcijom (ED), vrstom muške seksualne disfunkcije koja podrazumeva odsustvo ili slabljenje fizioloških pokazatelja seksualnog uzbuđenja.

Starije životno doba, hronična kardiovaskularna i neurološka oboljenja, dijabetes, metabolički sindrom, urološka operacija, povreda male karlice ili kičmene moždine, depresija i anksioznost, poremećaj rada štitne žlezde, bolesti prostate, određeni lekovi, konzumiranje alkohola, pušenje, nedostatak fizičke aktivnosti, gojaznost i stres mogu biti faktori rizika za nastanak erektilne disfunkcije.

- Ovi faktori su individualni što znači da uzrok ED kod jednog muškarca ne znači da će biti uzrok i kod drugog. Jedan od razloga zašto ED postaje češća sa godinama je taj što stariji muškarci češće uzimaju lekove, i procenjeno je da je 25 odsto svih problema sa seksualnom funkcijom muškaraca uzrokovano upotrebom lekova. Lekovi koji mogu dovesti do ED su lekovi za terapiju povišenog krvnog pritiska, depresije, masnoće u krvi, epilepsije, lekovi koji se koriste u terapiji parkinsonove bolesti, dispepsije i ulkusa, hormonski lekovi i drugi. Na primer, neke grupe lekova koje se koriste za lečenje visokog krvnog pritiska mogu sprečiti opuštanje glatkih mišića u penisu, zbog efekta smanjenog protoka krvi, što dovodi do nemogućnosti održanja erekcije. Ovi lekovi uključuju beta-blokatore, kao što su atenolol i metoprolol i diuretike, kao što je hidrohlorotiazid – objašnjava mr ph spec. Jasna Anđelković, farmaceut u Farmaceutskoj komori Srbije.

farmaceut
foto: Privatna Arhiva

Kada se ED pojavi nakon što muškarac počne da uzima novi lek za krvni pritisak, moguće je da zabrinutost zbog njegovog zdravlja, a ne primenjeni lek uzročnik problema, zbog čega kažemo da je ED više psihološki nego fizički uzrokovana.

- Dobro kardiovaskularno zdravlje muškaraca je u vezi sa dobrom seksualnom funkcijom zbog čega je od važnosti što bolja kontrola krvnog pritiska i bolesti srca. Farmaceutska Komora Srbije u ovoj godini pokreće projekat savetnika za hipertenziju u apotekama, koji ima za cilj promociju najnovijih preporuka u prevenciji i lečenju hipertenzije. Dijabetes udružen sa starenjem je takođe odgovoran za probleme seksualnog zdravlja, i u Srbiji od 2019. godine imamo farmaceute savetnike za dijabetes, koji pomažu što boljoj kontroli ovog hroničnog stanja. Prestanak pušenja, povećanje fizičke aktivnosti i smanjenje telesne mase, kao i izbegavanje stresnih situacija i prekomerne upotrebe alkohola su dovoljni za poboljšanje seksualnog zdravlja muškaraca – ističe Anđelković.

Dobro kardiovaskularno zdravlje muškaraca je u vezi sa dobrom seksualnom funkcijom zbog čega je od važnosti što bolja kontrola krvnog pritiska i bolesti srca.

Za dijetetske suplemente koji sadrže ekstrakte ginka, L – arginina i korenaskog crvenog žen-šena nema ubedljivih dokaza o efikasnosti, iako u praksi korisnici tvrde da im pomažu, navodi farmaceutkinja.

- Lekovi iz grupe inhibitora fosfodiesteraze, gde je najpoznatiji predstavnik sildenafil se obično koriste za lečenje ED. Ova grupa lekova (sildenafil, tadalafil, vardenafil) su efikasni za ED uzrokovanu fiziološkim faktorima, kao što je loša cirkulacija. Međutim, oni nisu efikasni za lečenje ED uzrokovane psihološkim faktorima, kao što su stres ili anksioznost. Ovi lekovi mogu izazvati tokom upotrebe glavobolje, loše varenje, začepljenost nosa, simptome slične prehladi, probleme sa vidom zbog čega su konsultacije sa lekarom i farmaceutom neophodne pri izboru i upotrebi – upozorava Anđelović.

Iako ED može biti osetljiva i neprijatna tema i za pacijenta i zdravstvenog radnika, farmaceuti razgovaraju u apotekama u Srbiji o ED na način koji je ugodan za sve uključene, zahvaljujući smernicama za farmaceute u terapiji ED, koja je prihvaćena i objavljena na sajtu Ministarstva zdravlja. Koristeći korake o kojima se govori u ovoj smernici, farmaceut pruža najbolju farmaceutsku zdravstvenu zaštitu pacijentima sa ED i njihovim partnerima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track