Put do bebe biće lakši: Ultrazvučni talasi visoke frekvencije poboljšavaju aktivnost spermatozoida
Foto: Shutterstock

novo istraživanje

Put do bebe biće lakši: Ultrazvučni talasi visoke frekvencije poboljšavaju aktivnost spermatozoida

Zdravlje muškaraca -

Novo istraživanje je pokazalo da se ultrazvučni talasi mogu da se koriste za poboljšanje pokretljivosti spermatozoida, što je otkriće koje pruža novu nadu porodicama širom sveta koje se bore sa neplodnošću.

Prema studiji Univerziteta Monaš u Melburnu, upotreba visokofrekventnih ultrazvučnih talasa na semenu tečnost može povećati njihovu sposobnost plivanja za čak 266 odsto.

Stručnjaci sa Univerziteta kažu da je oko 30 odsto neplodnosti posledica loše pokretljivosti spermatozoida, što znači da spermatozoidi nisu dovoljno jaki plivači da dođu do reproduktivnog trakta žene.

Povećana pokretljivost spermatozoida do 266 odsto

Inženjerski istraživači sa Univerziteta Monaš pokazali su da je 20 sekundi ultrazvuka na 800 mV i 40 MHz povećalo pokretljivost spermatozoida do 266 odsto i smanjilo udeo neaktivnih ili „neprogresivnih“ spermatozoida sa 36 odsto na samo 10 odsto.

- Ultrazvuk ne samo da je povećao brzinu plivanja spermatozoida, već je i unapredio skoro dve trećine spermatozoida niskog kvaliteta na viši nivo pokretljivosti - rekao je glavni autor studije Ali Vafaie.

On je dodao i da spermatozoidi sa malom pokretljivošću pre nego što su primenili ultrazvuk su pokazali najveći porast pokretljivosti nakon izlaganja ultrazvuku, a iz kliničkih podataka znamo da čak i 10 odsto povećanja pokretljivosti spermatozoida dovodi do povećanja stope trudnoće za osam odsto.

10 odsto povećanja pokretljivosti spermatozoida dovodi do povećanja stope trudnoće za osam odsto
10 odsto povećanja pokretljivosti spermatozoida dovodi do povećanja stope trudnoće za osam odstofoto: Shutterstock

Veća šansa za manje invazivne opcije potpomognute reprodukcije

Doktor Reza Nosrati rekao je da „tehnika ultrazvuka ima ogroman potencijal da poveća stope uspeha čak i u najizazovnijim slučajevima“.

On je dodao da veća pokretljivost spermatozoida znači da bi muškarci jednog dana mogli da iskoriste opcije potpomognute reprodukcije koje su manje invazivne, sa većom stopom uspeha i manjim rizicima po zdravlje budućeg deteta.

- Učinivši nepokretne spermatozoide pokretljivijim, možemo pomoći većem broju pacijenata da ispuni minimalne zahteve za konvencionalnu IVF (in vitro oplodnju) proceduru umesto invazivnih i skupljih opcija kao što je intracitoplazmatska injekcija spermatozoida - rekao je on.

Čak i 10 odsto povećanja pokretljivosti spermatozoida dovodi do povećanja stope trudnoće za osam odsto.

Tehnika ultrazvuka ima ogroman potencijal da poveća stope uspeha čak i u najizazovnijim slučajevima
Tehnika ultrazvuka ima ogroman potencijal da poveća stope uspeha čak i u najizazovnijim slučajevimafoto: Shutterstock

Ova studija mogla bi najaviti novi tretman za astenozoospermiju

Ova studija, objavljena u časopisu „Science Advances“, mogla bi najaviti novi tretman za astenozoospermiju, stanje u kom spermatozoidi imaju smanjenu sposobnost kretanja.

Astenozoospermija je glavni uzrok smanjene plodnosti kod muškaraca.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenjuje da će otprilike svaka šesta osoba, širom sveta, u reproduktivnoj dobi doživeti neplodnost tokom svog života.

Prenela: O.M.

(izvor: breakingnews.ie/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track