SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O STERILITETU: U Srbiji svaki šesti par ima ovaj problem, a evo koji su NAJČEŠĆI UZROCI
Foto: Shutterstock

VAŽNO

SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O STERILITETU: U Srbiji svaki šesti par ima ovaj problem, a evo koji su NAJČEŠĆI UZROCI

Zdravlje -

Sterilitet se definiše kao stanje u kojem ne dolazi do očekivane trudnoće ni nakon godinu dana redovnih seksualnih odnosa bez zaštite.

- Bitno je istaći da se sterilitet se ne definiše kao bolest jer ne ugrožava zdravlje ljudi, već kao posebno medicinsko stanje. U svetu, pa i kod nas, sterilitet tj. neplodnost, pogađa sve veći broj parova. Procenjuje se da u Srbiji svaki šesti par ima problem sa sa začećem - kažu u Udruženju "Šansa za roditeljstvo.

Sterilitet jednako pogađa i žene i muškarce

Neki od tih parova, navode, problem neplodnosti mogu da reše metodama lečenja koje podrazumevaju antiobitike, lake hiruške intervencije ili suplemente. Ipak, jedan deo parova do potomstva može doći isključivo jednom od potpomognutih oplodnji – inseminacijom, vantelesnom oplodnjom.

Nekada se pojam steriliteta često vezvao za neplodnost žene. Danas se zna da sterilitet pogađa i muškarca i ženu u jednakom procentu, pa tako po istraživanjima dolazimo do sledećih procenata:

* Ženski sterilitet – 40%

* Muški sterilitet – 40%

* Idiopatski sterilitet (nepoznat uzrok) – 20%

Uzroci steriliteta mogu biti brojni:

* godine starosti

* poremećaji menstrualnog ciklusa

* neprohodni jajovodi

* slaba funkcija jajnika

* slaba pokretljivost spermatozoida

* infekcije

* gojaznost

* stres

* psihički problemi…

Bakterije, Zdravlje žene, Gljivice, Sterilitet

Plodnost opada s godinama

Poslednjih godina javio se trend kasnijeg zasnivanje porodice. Poznato je da plodnost žene opada sa godinama pa zato doktori preporučuju da se ispitivanje steriliteta počne posle 6 meseci nezaštićenih redovnih seksualnih odnosa. Ukoliko se ustanovi da postoji neki oblik infertiliteta preporuka lekara je da se sa lečenjem počne što pre.

Naravno, radi bolje dijagnostike neophodno je uraditi brojne analize i ispitivanja oba partnera jer samo tako se može pristupiti pravilnom lečenju.

(Izvor: Šansa za roditeljstvo/Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track