Ishrana budućeg tate utiče na metaboličko zdravlje bebe: Evo kakve su posledice
Foto: Shutterstock

istraživanje pokazalo

Ishrana budućeg tate utiče na metaboličko zdravlje bebe: Evo kakve su posledice

Zdravlje muškaraca -

U nedavnom pregledu objavljenom u časopisu Nature, grupa istraživača je istraživala kako ishrana sa visokim sadržajem masti pre začeća utiče na spermatozoide i ulogu ribonukleinske kiseline za prenos mitohondrija (mt-tRNA) u uticaju na metaboličko zdravlje potomaka.

Pored Mendelovog nasleđa, očevi koriste alternativne puteve za međugeneracijski prenos informacija, uključujući kompleksan, dinamičan i ekološki osetljiv skup malih nekodirajućih RNK (sncRNA) u zrelim spermatozoidima, koji utiču na razvoj embriona i fenotipove odraslih.

Proizvodnja sperme uključuje spermatogenezu i sazrevanje epididima, oba potencijalna prozora osetljivosti životne sredine.

Indeks telesne mase oca (BMI) i zdravlje potomaka

Gojaznost roditelja je značajan faktor rizika za ranu gojaznost kod dece. Analiza podataka iz Studije o životnom stilu za svakoga (LIFE) Child Studi otkrila je da je očevi BMI bio u nezavisnoj korelaciji sa indeksom telesne mase (BMI) potomaka.

Očeva prekomerna težina udvostručila je rizik od gojaznosti kod potomaka, posebno kada su majke bile mršave. Ovaj efekat je pojačan očevom gojaznošću i povezan je sa insulinskom rezistencijom.

gojaznost
foto: Shutterstock

Reverzibilni mehanizam

U studiji koja je uključivala mlade finske volontere, utvrđeno je da su male nekodirajuće RNK - mt-sncRNA (ribonukleinska kiselina) pozitivno povezane sa indeksom telesne mase (BMI). Nalazi sugerišu da mt-sncRNA igraju važnu ulogu u odgovoru na metaboličke izazove kod ljudi.

Zreli spermatozoidi mogu aktivno da prenose mt-tRNA, a ovi prenosi se poboljšavaju nakon ishrane bogate nezdravim mastima. Analiza je pokazala da su mt-tsRNA prvenstveno prisutne u spermatozoidima, podržavajući njihovu ulogu kao dinamički molekularni signali koji reaguju na promene u okruženju.

Studija pokazuje da ishrana bogata nezdravim mastima ili genetska indukcija mitohondrijalne disfunkcije kod mužjaka miševa dovodi do poremećaja homeostaze glukoze u njihovom muškom potomstvu.

Ovo je povezano sa akumulacijom mt-tRNA u zrelim spermatozoidima, koji se prenose u ajne ćelije pri oplodnji, što rezultira izmenjenom transkripcijom gena u ranim embrionima. Ovaj reverzibilni mehanizam sugeriše da metaboličko zdravlje oca može uticati na potomstvo putem mitohondrijalnih signala.

Prenela: O.M.

(izvor: ordinacija.vecernji.hr/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track