Ovaj simptom je prvi znak da prostata pati: Urolog otkriva kada je vreme za posetu lekaru
Foto: Kurir televizija, Shutterstock

prof. dr aleksandar milošević

Ovaj simptom je prvi znak da prostata pati: Urolog otkriva kada je vreme za posetu lekaru

Zdravlje muškaraca -

Svaki muškarac posle 50. godine života bi trebalo, bar jednom godišnje, da ode kod urologa na preventivni pregled, čak i kada ne postoje nikakvi simptomi.

Žlezda prostate, koja proizvodi semenu tečnost, donekle je smeštena kao ogrlica oko urete, a kada se povećana ometa protok urina. Više od polovine muškaraca preko 50 godina starosti ima neko uvećanje ove žlezde, kaže povodom Nedelje muškog zdravlja urolog prof dr. Aleksandar Milošević i otkriva da je prevencija je ključ za sve bolesti, pa tako i za bolesti prostate.

prof. dr aleksandar milošević
prof. dr aleksandar miloševićfoto: Kurir televizija

- Posle 50. godine, nekad već i sa 40, funkcija prostate počinje polako da opada, što je ništa drugo do muški klimaks. Prostata počinje da raste, da se menja i već od 60-te godine da ozbiljno pravi smetnje muškarcima. Smanjuje se količina ejakulata, počinju tegobe u vidu tupih bolova u predelu male karlice, smetnji pri seksualnom odnosu, a pre svega se javlja oteženo mokrenje, peckanje i ostali problemi s mokrenjem - navodi doktor.

Testosteron, i lek i omča

Beningni porast prostate i njena smanjena funkcija često zavise od testosterona, tako da je ovaj hormon jedan od moćnih lekova koji u blagoj, kontrolisanoj (medicinskoj) dozi može značajno da pomogne, naglašava naš sagovornik. Pacijenti obično gube pojedine simptome poput učestalog mokrenja, nelagode u predelu prostate, erektilne disfunkcije.

zloupotreba tetstosterona je vrlo opasna
zloupotreba tetstosterona je vrlo opasnafoto: Shutterstock

- Ipak, testosteron koliko pomaže i čuva prostatu, recimo od karcinoma, toliko s druge strane, kad se karcinom javi, ubrzava njegov rast. Zato, kada se prima ovaj hormon, na šest meseci treba se rade redovne kontrole, da ne bi došlo do greške.

Zloupotreba testosterona nije dobra i zbog toga što isti smanjuje funkciju spermatozoida i na neki način funkciju testisa. Kod mladih ljudi, bildera, dolazi praktično do atrofije testisa od prevelike doze, opominje naš sagovornik.

- Ukoliko je prostata velika i povremeno krvari, onda se ide na lečenje antibioticima i daju se lekovi koji blokiraju testosteron. Na taj način se žlezda malo smanjuje, odmara se praktično i oporavlja, jer ne radi punom parom. Primenjuju se i lekovi za olakšanje mokrenja, mada oni imaju nezgodnu nuspojavu - nema izbacivanja ejakulata, već se on vraća u bešiku, te se radi na tome da se ovo ispravi - dodaje dr Milošević.

Kako čuvati prostatu

Prevencija je ključ za sve bolesti, pa tako i za bolesti prostate, navodi doktor.

posetite urologa ako imate više od 50 godina
posetite urologa ako imate više od 50 godinafoto: Shutterstock

- Svaki muškarac posle 50. godine života bi morao, bar jednom godišnje, da ode kod svog urologa na preventivni pregled, čak i kada ne postoje nikakvi simptomi. Najgore je da se sačekaju tegobe ili bolovi, krv u mokraći ili spermi, tada već može da bude kasno. U periodu bez simptoma mogu vrlo rano da se otkriju opasne bolesti, pre svega karcinom prostate. On se detektuje vrlo lako jednostavnim pregledima iz krvi na PSA tumor markere, potom se radi ultrazvučni pregled i tu već može da se utvrdi ako ima nečeg sumljivog. Karcinom se ne može sprečiti, ali je izlečenje u presimptomatskoj fazi skoro 100 odsto hirurškim metodama.

Od ostalih mera precvencije izbegavajte dugotrajno sedenje i nemojte da se previše fizički naprežete, naročito sa 60 ili 70 godina.

birajte više voća i povrća, a manje mesa
birajte više voća i povrća, a manje mesafoto: Shutterstock

- Dovoljne se šetnje u prirodi, na čistom vazduhu, a kada je reč o ishrani, dobrim se pokazao cink, kao i svi vitamini. Dakle, birajte više povrća i voća, a manje mesa, naročito sviinjskog, koje loše utiče na funkciju prostate - poručuje doktor.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track