4 MITA O DEBLJANJU U MENOPAUZI: Evo koje greške žene najčešće prave
Foto: Shutterstock

VAŽNO

4 MITA O DEBLJANJU U MENOPAUZI: Evo koje greške žene najčešće prave

Zdravlje žena -

Debljanje u srednjim godinama pogađa mnoge. To je takođe jedna od najvećih briga koje žene imaju u godinama oko menopauze, prema knjizi "The Menopause Diet Plan: A Natural Guide to Managing Hormones, Health, and Happiness", Hillari Vright, nutricioniste, i Elizabeth M. Vard, magistra nauka i nutricioniste.

- Jedna od grešaka koju svi pravimo jeste to što ne govorimo dovoljno o ​​menopauzi i ne obrazujemo žene o promenama kroz koje će njihova tela proći. To iznenađenje rezultira time da se iznenade kada se udebljaju, kaže Vard.

Većina žena ulazi u menopauzu između 40. i 55. godine, ali neke to mogu doživeti ranije zbog određenih faktora, kao što su porodična istorija, pušenje, hemioterapija, zračenje ili histerektomija. Isto tako, iskustvo menopauze kod svih nije isto. Dok neke žene mogu imati gore simptome od drugih, neke mogu imati malo ili nimalo simptoma.

Ovih nekoliko zabluda i činjenica o debljanju u srednjim godinama mogu pomoći da bolje razumete što se događa i mogu vam olakšati u donošenju plana kako da se fizički i psihički osećate što bolje.

Gojaznost
foto: Shutterstock

1. mit: Za debljanje u menopauzi sami ste odgovorni

Zaboravite uvredljive komentare da ste se opustili ili još gore zapustili. Prema autorkama ove knjige, činjenica je da se mnoge žene udebljaju oko 1,5 kilograma godišnje u svojim 40-ima i 50-ima. To je zbog nekoliko stvari... Metabolizam se prirodno usporava s godinama. Takođe gubite mišićnu masu, a mišići sagorevaju više kalorija nego salo. Osim toga, niži nivoi estrogena mogu dovesti do jačeg skupljanja masnog tkiva u predelu trbuha.

2. mit: Debljanje počinje tek u menopauzi

Debljanje počinje u perimenopauzi, godinama koje vode do menopauze (koja je službeno definisana kao 12 meseci zaredom bez menstruacije). Taj prelaz u menopauzu može potrajati i do deset godina.

3. mit: Ne treba da brinete, ako udebljate nekoliko kilograma oko menopauze

Je li ovo zabluda ili nije zavisi od vaše težine, ako ste imali idealnu težinu nekoliko kilograma nije problem, ali ako već imate višak kilograma, i dobijete ih još, to bi već mogao biti problem jer se povećava rizik od bolesti koje se vezuju za stariju životnu dob poput dijabetesa tipa 2, bolesti srca i raka.

Dodatna težina takođe može pogoršati valunge.

4. mit: Ne možete učiniti ništa protiv debljanja u menopauzi

Iako je debljanje normalno u srednjim godinama, postoje neki koraci koje možete poduzeti da ga usporite, zaustavite ili skinete kilograme koje ste dobili. Autorice u knjizi navode koji su koraci:

Koraci koje možete preduzeti protiv debljanja u srednjim godinama

Dodajte (ili pojačajte) trening snage

Metabolizam se usporava s godinama uglavnom zbog gubitka mišića, kaže Vard. Stoga je očuvanje pa čak i izgradnja mišića upravo sada ključna. Sve vežbe mogu pomoći u sagorevanju kalorija, što pomaže u kontroli težine. Ali Vard preporučuje otpornost na zahtevne vežbe, poput treninga sa vežbama, barem dva puta (uz druge aktivnosti poput hodanja) kako biste ostali aktivni. Vežbanje takođe može pomoći kod nuspojava menopauze poput problema sa spavanjem, neraspoloženja i niskog nivoa energije.

Birajte vreme kada ćete jesti

Idealno bi bilo pojesti najveći obrok za ručak ili doručak kada je dan pun aktivnosti pred nama, a ne uveče pre spavanja.

Izbegavajte drastične dijete

Dijete mogu kratkoročno delovati, ali većina ima premalo kalorija i hranjivih materija pa su neodržive. Uvođenje malih promena u prehrambene navike mnogo je bolji pristup dugoročnom zdravlju i sreći, kaže Vord.

Usredsredite se na proteine i zdrave izvore ugljenih hidrata

"Postoji pogrešno mišljenje da morate izbaciti ugljene hidrate kako biste smršali u srednjim godinama. Ali hrana s ugljenim hidratima uključuje voće, povrće, mlečne namirnice poput običnog jogurta i celovite žitarice poput zobenih pahuljica. Ta hrana je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima koja su ženama potrebna za dobro zdravlje”, kaže Vard.

Poželjno je izbaciti ili ograničiti unos ugljenih hidrata poput keksa, čipsa i sladoleda.

Uključivanje proteina u obroke i međuobroke takođe je ključno

Ali činjenica je da se svako telo menja kroz život. Ako vaše telo nakon menopauze izgleda drugačije, nego kad ste imali 20 - to je normalno i u redu. Prirodno je boriti se s prihvatanjem promena, ali kao što Vard predlaže, pokušajte da se usredsredite na to kako se osećate kada jedete zdravu hranu i vežbate u odnosu na period kada se ponašate nezdravo i kada ne vežbate. Vard je podelila i lično iskustvo: "Iako sam izgubila većinu kilograma koje sam dobila u menopauzi, radije uživam u par kockica čokolade svaki dan i čaši ili dve vina vikendom nego da izgubim tih posljednjih nekoliko kilograma. Važno je imati ravnotežu u svom životu“, kaže ona.

žena, menopauza
foto: Shutterstock

Najčešći simptomi vezani za menopauzu su valunzi, koji se opisuju kao blagi do intenzivni talasi toplote koji se šire po gornjem delu tela a nekada po celom telu i traju od nekoliko sekundi do pet minuta. Mogu takođe nastajati noću kao noćna preznojavanja i otežati normalan san i noćni odmor. Neredovnost menstruacija je uvod u menopauzu a veoma česte su promene raspoloženja, veća razdražljivost, anksioznost, depresija, dobijanje na težini

Izvor: MissZdrava/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track