MUČI VAS VAGINALNA SUVOĆA? Proverite da li vam nedostaju ovi važni vitamini
Foto: Shutterstock

važno

MUČI VAS VAGINALNA SUVOĆA? Proverite da li vam nedostaju ovi važni vitamini

Zdravlje žena -

Suvoća vagine je bolno stanje koje je često povezano sa menopauzom. Iako postoji mnogo načina za pronalaženje olakšanja, trebalo bi da imate na umu i vitamine koji mogu pomoći kod ovog problema

Suvoća vagine dovodi do nelagodnosti, bola tokom seksa, peckanja, svraba ili čak krvarenja nakon seksa usled rupture vaginalnog tkiva. Ovo bolno stanje koje takođe povećava podložnost infekcijama. Sve ovo utiče ne samo na seksualno zadovoljstvo, intimnost ili odnose već i na ukupan kvalitet života.

Ovi vitamini važni su za zdravlje vagine

Vitamin D

Poznato je da vitamin D jača kosti, ali takođe ima zaštitne efekte na vaginalnu atrofiju kod žena u postmenopauzi, prema studiji objavljenoj u Iranskom istraživačkom časopisu medicinskih sestara i babica.

Vitamin E

- Vitamin E je pokazao potencijal u povećanju podmazivanja i smanjenju suvoće vagine, posebno kod žena u menopauzi, kaže dr dr. Suhasini Inamdar, ginekolog.

Vitamin A

Vitamin A igra ključnu ulogu u izgradnji sluzokože, što uključuje i sluzokožu vagine. Ovo zauzvrat pomaže da vagina ostane vlažna.

Pravilno funkcionisanje imunog sistema utiče na zdravlje vagine, a kompleks vitamina B,  pomaže u jačanju imunološke funkcije.
Pravilno funkcionisanje imunog sistema utiče na zdravlje vagine, a kompleks vitamina B, pomaže u jačanju imunološke funkcije.foto: Shutterstock

Vitamin B

Pravilno funkcionisanje imunog sistema utiče na zdravlje vagine, a kompleks vitamina B, koji uključuje B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12, pomaže u jačanju imunološke funkcije.

- Ove vitamine možete uzimati kao dijetetske suplemente ili kroz ishranu. U nekim slučajevima može se predložiti i lokalna primena kao što su gelovi ili supozitorije - kaže dr Inamdar.

Međutim, povećanom uključivanju ovih vitamina za kontrolu suvoće vagine treba pristupiti jedino uz savete lekara, jer prekomerna konzumacija suplemenata može dovesti do štetnih efekata na zdravlje.

U mlađim starosnim grupama preporučuje se prvo isključivanje infekcije genitalnog područja kao mogućeg uzroka suvoće
U mlađim starosnim grupama preporučuje se prvo isključivanje infekcije genitalnog područja kao mogućeg uzroka suvoćefoto: Shutterstock

Ovo su neki od uobičajenih uzroka suvoće vagine:

  • Hormonske fluktuacije tokom menopauze i porođaja
  • Lekovi i medicinski tretmani
  • Stres ili anksioznost
  • Autoimuna stanja (Sjogrenov sindrom)
  • Alergije i iritansi (vaginalni tuš i parfemi)
  • Smanjen nivo estrogena
  • Uklanjanje jajnika

Ženama u postmenopauzi koje pate od suvoće vagine, ginekolog može da prepiše lokalne estrogenske kreme i vaginalne probiotike. Pre nego što započne bilo kakav tretman, lekar će obično obaviti temeljni pregled kako bi isključio potencijalne maligne bolesti. Testovi funkcije jetre se takođe mogu uraditi kako bi se osigurala bezbednost i prikladnost propisanog lečenja.

U mlađim starosnim grupama preporučuje se prvo isključivanje infekcije genitalnog područja kao mogućeg uzroka suvoće. Infekcije kao što su gljivične infekcije ili polno prenosive infekcije mogu doprineti suvoći vagine. Ako se otkrije infekcija, ginekolog će preporučiti odgovarajući tretman.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/ordinacija.vecernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track