10 RANIH ZNAKOVA TRUDNOĆE: Da li znate da izgled bradavica, jaki grčevi i METALNI UKUS u ustima mogu da najave bebu?
Foto: Shutterstock

VAŽNO

10 RANIH ZNAKOVA TRUDNOĆE: Da li znate da izgled bradavica, jaki grčevi i METALNI UKUS u ustima mogu da najave bebu?

Zdravlje žena -

Ako sumnjate da ste trudni a još uvek je prerano za testiranje, možda ste u potrazi za ranim znacima - ili možda mislite da već imate neke rane simptome trudnoće. Ovo su neki od prvih simptoma drugog stanja.

Svaka osoba i svaka trudnoća je drugačija. Dakle, ako ste trudni, verovatno ćete iskusiti jedinstvenu kombinaciju uobičajenih, ne tako čestih i ponekad preklapajućih simptoma. Simptomi se mogu pojaviti ranije ili kasnije nego što se očekival, a ovih 10 su najčešći.

Mrlje ili lagano krvarenje

Mnoge žene su iznenađene kada saznaju da mrlje ili lagano krvarenje mogu biti rani znak trudnoće, ali čak jedna trećina žena to doživljava.

Ovo se često naziva implantacijsko krvarenje jer lekari veruju da se dešava kada se oplođeno jajašce pričvrsti (ili implantira) u sluznicu materice. Ono se razlikuje od krvarenja koje može nastati zbog nekog drugog uzroka, poput pobačaja.

Implantacijsko krvarenje se obično javlja 10 do 14 dana nakon začeća, što je neposredno pre ili tačno u vreme inače očekujete menstruaciju. Dakle, možete misliti da ste dobili menstruaciju. Međutim, implantacijsko krvarenje lagano i može početi i prestati tokom nekoliko dana. I dok može poprimiti niz boja, verovatnije je da će biti ružičasta, smeđa ili svetlo crvena.

bol u stomaku, loše varenje
foto: Shutterstock

Bol u donjem delu stomaka ili grčevi

Dok grčevi i bol u donjem delu stomaka mogu signalizirati nadolazeću menstruaciju, oni takođe mogu biti znak implantacije jajeta.

Grčevi kod implantacije mogu se javiti sa ili bez krvarenja i možete ih osećati drugačije od grčeva tokom menstruacije. Na primer, možete osetiti blago do umereno bockanje ili peckanje koje dolazi i prolazi nekoliko dana.

S druge strane, menstrualni grčevi se često mogu osećati kao pulsirajući ili tupi bol i obično počinju dan ili dva pre menstruacije.

Viša bazalna telesna temperatura

Ako ste pratili svoju bazalnu telesnu temperaturu (BBT) da biste povećali svoje šanse da zatrudnite, verovatno znate da se ona blago povećava odmah nakon ovulacije. Ako ste trudni, vaša temperatura može ostati povišena umesto da se ponovo spusti.

Vrtoglavica

Kako se protok krvi povećava tokom trudnoće, krvni pritisak se takođe može smanjiti i dovesti do vrtoglavice. Obično je vrtoglavica više simptom koji se javlja u toku drugog tromesečja, ali neke žene je mogu primetiti i veoma rano.

Osetljivost dojke, otok ili peckanje

Kada ste trudni, u vašem telu dolazi do povećanja estrogena i progesterona. Ova promena u hormonima može dovodi do različtiih simptoma, uključujući osetljivost dojke.

Često, povećana osetljivost dojke, otok ili peckanje počinju da postaju primetni nekoliko dana pre izostanka menstruacije. Ako obično osetite osetljivost dojki pre menstruacije ili ubrzo nakon njenog početka, osetljivost i otok u vezi sa trudnoćom će verovatno biti intenzivniji nego što ste navikli. Takođe možete osetiti bol u bradavicama.

umor, hroničan umor
foto: Shutterstock

Umor

Umor u ranoj trudnoći je uobičajen, a neke žene ga mogu primetiti pre nego što znaju da su trudne. U stvari, umor se može pojaviti već nedelju dana nakon začeća. To se dešava zahvaljujući naglim promenama u nivou hormona, posebno povećanju progesterona.

Učestalo mokrenje

Ako idete u toalet češće nego obično u vreme kada vam treba sledeća menstruacija, to može biti znak trudnoće.

Svakako, vaše navike u uzimanju tečnsti igraju veliku ulogu u tome koliko puta praznite bešiku u toku dana. Međutim, trudnoća povećava količinu krvi u vašem telu, što vašim bubrezima daje više tečnosti za filtriranje.

Mučnina ili povraćanje

Jutarnja mučnina jedan je od najpoznatijih ranih simptoma trudnoće. Javlja se u obliku averzije prema hrani ili mučnine, pa čak i povraćanja. Ovaj simptom se može pojaviti već dve nedelje nakon začeća.

Takođe, neke žene možda uopšte nemaju mučninu ili povraćanje. I uprkos svom imenu, jutarnja mučnina se zapravo može desiti u bilo koje doba dana ili noći.

povraćanje
foto: Shutterstock

Zatamnjenje areole

Kada ste trudni, vaše areole (područja oko bradavica) će verovatno rasti i postati tamniji. Obično su ove promene postepene i nastavljaju se tokom trudnoće. Međutim, neke žene primećuju ove promene veoma rano u kombinaciji sa drugim simptomima.

Metalni ukus u ustima

Mnoge žene iskusile su metalni ukus u ustima tokom trudnoće. Još jednom, za to su odgovorni hormoni - posebno estrogen. Ovaj simptom (kao i sveukupne promene ukusa) je uobičajen u prvom tromesečju, ali se može javiti i u drugom periodu trudnoće.

test za trudnoću
foto: Shutterstock

Test za trudnoću ipak je najmerodavniji dokaz

Svakako, kada dođe vreme, moraćete da uradite test na trudnoću da biste potvrdili svoje nade ili sumnje. Ali kada su u pitanju prvi simptomi trudnoće, svaka osoba je različita. Neke žene počinju da primećuju promene čak i u prvih nedelju dana nakon začeća dok druge možda neće ništa primetiti dok im ne izostane menstruacija.

Naravno, kašnjenje ili izostanak menstruacije ne znači uvek da ste trudni. Ako je vaše telo pod velikim stresom ili imate hormonsku neravnotežu, možda imate neredovan menstrualni ciklus.

Kada je najbolje vreme za testiranje?

Obično se preporučuje da uradite test na trudnoću nakon što ste propustili menstruaciju. To je zato što testovi za trudnoću mere nivo humanog horionskog gonadotropina (hCG) u vašem telu, što je hormon koji počinje da se nakuplja kada zatrudnite. Može proći oko tri do četiri nedelje od prvog dana vaše poslednje menstruacije da bi u vašem telu bilo dovoljno hCG da se pojavi na testu.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/healthpartners.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track