Prenatalna masaža - da ili ne? Fizioterapeut rešava dilemu
Foto: Shutterstock

PITALI SMO STRUČNJAKA

Prenatalna masaža - da ili ne? Fizioterapeut rešava dilemu

Zdravlje žena -

Prenatalna masaža postaje sve popularnija u današnje vreme, žene su je primenjivale i u prošlosti, ali hajde da saznamo da li je masaža u trudnoći bezbedna, kako utiče na trudnice i koji su njeni benefiti.

Pitali smo Vukadina Spalevića, strukovnog fizioterapeuta šta je prenatalna masaža i da li je ona bezbedna za trudnice?

- Prenatalna masaža je masaža posebno prilagođena trudnicama i ne samo da je bezbedna već je i preporučljiva. Predstavlja odličan način opuštanja tokom trudnoće. S obzirom na blagotvorna dejstva masaže, ona je koristna i za trudnice i preporučuje se od ulaska u drugi trimestar, pa sve do poslednjeg dana graviditeta - kaže Spalević.

Vukadin Spalević, strukovni fizioterapeut
Vukadin Spalević, strukovni fizioterapeut foto: Privatna Arhiva

Koji su benefiti prenatalne masaže?

- Prednosti prenatalne masaže su brojne. U današnje vreme koje je izuzetno stresno za trudnice masaža deluje smirujuće i ima antistres efekat. Utvrđeno je da utiče na hormon stresa, tako da može da smanji novo stresa i poboljša raspoloženje trudnica. Smanjuje umor, poboljšava san i oslobađa napetosti u mišićima. Masaža za trudnice može pomoći i kod brojnih zdravstvenih stanja. Od poboljšanja limfnog sistema, što će uticati i na smanjenje otoka, do ublažavanja bolnih simptoma trudnoće kao što su bol u leđima.

Sve majčine vibracije stižu do bebe, zbog toga tretmani u trudnoći prijaju i bebi.

Kada se masaža u trudnoći ne preporučuje?

- Pored mnogih prednosti prenatalne masaže, ako imate bilo koje od sledećih stanja masaža za trudnice nije preporučljiva: duboka venska tromboza, visokorizična trudnoća, placenta previa, visok krvni pritisak. Bitno je napomenuti da masaža u trudnoći nikada ne sme da bude bez konsultacije sa lekarom.

masaža u trudnoći, masaža trudnica
foto: Shutterstock

Kako se izvodi prenatalna masaža?

- U trudnoći masaža se uglovnom izvodi dok ležite na boku. To je najbezbedniji način izvođenja masaže. Za prenatalnu masažu koriste se isključivo prirodna i mlaka ulja. Vodi se računa o jačini pritiska, a tehnika masaže je prilagođena posebnim potrebama trudnica.

A.V. / Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track