Prevremena menopauza povećava rizik od smrtnosti: Spas su redovne kontrole i hormonska terapija
Foto: Shutterstock

studija POTVRDILA

Prevremena menopauza povećava rizik od smrtnosti: Spas su redovne kontrole i hormonska terapija

Zdravlje žena -

Žene koje uđu u menopauzu pre 40. godine imaju veće šanse da umru mlade, ali mogu smanjiti rizik hormonskom terapijom, pokazalo je finsko istraživanje predstavljeno na 26. Evropskom kongresu endokrinologije u Stokholmu. Ova dugoročna studija je najveća studija sprovedena o povezanosti prevremene menopauze i mortaliteta, koja naglašava važnost redovnih lekarskih pregleda i odgovarajuće primene hormonske terapije kod ovih žena.

Ova dugotrajna studija najveća je studija sprovedena na temu povezanosti preuranjene menopauze i smrtnosti, koja naglašava važnost redovitih lečničkih pregleda i odgovarajuće primene hormonske terapije kod ovih žena.

Ovo istraživanje predstavljeno je na 26. Evropskom kongresu endokrinologije u Stokholmu.

Većina žena doživljava menopauzu između 45 i 55 godina. Međutim, oko jedan procenat njih prolazi kroz menopauzu pre 40. godine, poznatu kao preuranjena menopauza ili primarna insuficijencija jajnika (POI). Ove žene izložene su većem riziku od dugotrajnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca.

Uzrok prevremene menopauze je uglavnom nepoznat, može se javiti spontano ili može biti uzrokovan nekim medicinskim tretmanima kao što su hemoterapija ili hirurško uklanjanje jajnika.

Hormonska supstituciona terapija (HRT) je najčešći tretman u ovom slučaju, ali većina žena sa prevremenom menopauzom ne uzima ove lekove prema preporuci, piše News Medical.

Oko 1 % žena prolazi kroz menopauzu pre 40. godine, poznatu kao preuranjena menopauza ili primarna insuficijencija jajnika (POI).
Oko 1 % žena prolazi kroz menopauzu pre 40. godine, poznatu kao preuranjena menopauza ili primarna insuficijencija jajnika (POI).foto: Shuterstock

Alarmantni rezultati

Istraživači sa Univerziteta u Ouluu i Univerzitetske bolnice Oulu pregledali su 5.817 žena sa dijagnozom spontanog ili hirurškog preranog otkazivanja jajnika u Finskoj između 1988. i 2017. godine. Uporedili su ove žene sa 22.859 žena bez POI i otkrili da žene sa spontanim primarnim zatajenjem jajnika imaju dvostruko veće šanse da umru od bilo kog uzroka smrti ili od srčanih bolesti i više od četiri puta veće šanse da umru od raka.

Međutim, rizik od smrti od svih uzroka i raka je prepolovljen kod žena koje su koristile terapiju zamene hormona duže od šest meseci. Žene sa prevremenom menopauzom zbog operacije takođe nisu imale dodatni rizik od smrti.

Veza izmeću rane menopauze i prevremene smrti praćena 30 godina

Prethodne studije su takođe pokazale da žene sa ranom menopauzom imaju veći rizik od rane smrti. Međutim, ova asocijacija nikada ranije nije proučavana na tako velikom uzorku i u tako dugom vremenskom periodu kao što je ovaj od 30 godina.

- Naša studija je jedna od prvih koja istovremeno istražuje povezanost hirurškog i spontanog preranog otkazivanja jajnika sa smrtnošću žena od svih uzroka, kardiovaskularnim bolestima i smrtnošću od raka. Takođe smo istražili da li terapija zamene hormona u trajanju dužem od šest meseci može da smanji rizik od mortaliteta. Naši nalazi ukazuju na to da posebnu pažnju treba posvetiti zdravlju žena sa spontanom preranom imsuficijencijom jajnika kako bi se smanjio višak mortaliteta - objasnila je dr Hila Haapakoski sa Univerziteta u Ouluu, koja je vodila studiju.

Prenela: V.N.

Izvor: News Medical/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track