5 uzroka jutarnjih mučnina: Nije uvek trudnoća u pitanju
Foto: Shutterstock

korisni saveti

5 uzroka jutarnjih mučnina: Nije uvek trudnoća u pitanju

Zdravlje žena -

Nije prijatno probuditi se ujutru sa mučninom. Međutim, to ne mora da znači da ste trudni, jer stomačne tegobe i povraćanje mogu da se jave i zbog nekih drugih zdravstvenih problema. Iako je lista duža, izdvajamo pet najčešćih.

Jutarnja mučnina, naravno, može biti prvi znak trudnoće, ali nagon za povraćanjem i opšta slabost mogu se javiti i iz niza drugih razloga. Ovde treba razlikovati akutnu mučninu – onu koja se javlja zato što ste, na primer, dobili trovanje hranom ili „pokupili“ letnji crevni virus i hroničnu mučninu – onu koja se javlja tokom dužeg vremenskog perioda. Moguće je da vam je ujutru muka zbog nekog leka, pa treba što pre saznati uzrok mučnine i konsultovati lekara.

Naravno, lekovi nisu jedini uzrok hronične mučnine. U slučaju da ne možete utvrditi uzrok mučnine, najbolje je da se obratite svom lekaru. Posebnu pažnju treba obratiti ako povraćate, gubite težinu i imate bolove u stomaku. Ukoliko se javlja i pobražanje, veoma je vežno nadoknaditi izgubljenu tečnost.

Evo šta još može uzrokovati jutarnju mučninu:

Loš kvalitet sna

Loš kvalitet sna ili poremećeni ciklus spavanja mogu uticati na naš probavni sistem. Nesanica, noćne smene i premalo sati dubokog sna često izazivaju jutarnje mučnine i oslabljen apetit.

Prema rečima dr Danijele Jodorkovski, nedostatak sna remeti naš „telesni časovnik“, odnosno cirkadijalne ritmove, pa nedostatak odmora može dovesti do nagomilavanja kilograma, depresije i mučnine.

Kako i koliko spavamo je važnije nego što mislite. Zato se pobrinite da se odmorite sedam do osam sati svake noći i izbegavajte tešku hranu neposredno pre spavanja. Ako ne spavate dovoljno, a budilnik vam zvoni ujutru, telo je u šoku, dolazi do reakcije nervnog sistema i osećate mučninu.

Pobrinite se da odmorite sedam do osam sati noću da bi izbegli mučnine.
Pobrinite se da odmorite sedam do osam sati noću da bi izbegli mučnine.foto: Shutterstock

Nizak nivo šećera u krvi

Još jedan uzrok hronične jutarnje mučnine može biti nizak šećer u krvi. On dovodi do nedostatka energije i mučnine. Vaš šećer može 'pasti' zbog neuravnotežene ishrane, odnosno ishrane sa premalo vlakana i ugljenih hidrata.

Ovo takođe može uključivati ipreskakanje obroka. Ako niste jeli od juče popodne ili ste samo preskočili večeru, sasvim je moguće da ćete ujutru osetiti mučninu.

Prejeli ste se

Mučnina može da se javi ako ne jedete dovoljno, ali i ako preterate sa kalorijama pre spavanja. Obilan obrok pre spavanja može stvoriti osećaj 'težine' u stomaku i izazvati refluks kiseline, a ponekad i stomačne tegobe.

Naravno, preporučuje se izbegavanje ljute, začinjene i pržene hrane neposredno pre spavanja. Ako se ujutro osećate loše i muka vam je preispitajte svoje navike u ishrani.

Dehidracija

Važno je koliko vode unosite u organizam. Opšta preporuka je da pijete litar i po vode dnevno, mada to zavisi od individualnih potreba, godišnjeg doba, šta radite tog dana i koliko se znojite.

Kada osetite žeđ, to je znak tela da mu je voda potrebna što pre. Dehidracija je opasna stvar, a može biti praćena jutarnjom mučninom. Još je gore ako ste prethodne noći konzumirali alkohol i niste zamenili količinu vode. Imajte sa sobom flašu vode - čak i noću.

Stres i anksioznost

Mentalno i fizičko zdravlje su povezani, pa se jutarnje mučnine mogu javiti danima jer ste uznemireni, nervozni ili pod stresom. Čeka vas važan posao, rokovi ili stresna porodična situacija... - sve to utiče na vaš centralni nervni sistem, a potom i na creva.

Jednostavno rečeno, u trenucima stresa se oslobađaju određeni hormoni koji, kada 'uđu' u digestivni trakt, mogu uticati na varenje i izazvati stomačne tegobe. Svakako je dobra ideja da pokušate da regulišete nivo stresa i vežbate vežbe disanja, pozitivne misli ili idete u kratku šetnju.

Stres, majka, deca, obaveze
foto: Shutterstock

Ali ako i vi patite od napada panike i imate narušen kvalitet života, obratite se specijalistu. Bez srama i bez odlaganja. Sasvim je moguće da se mučnina javlja zbog nekih drugih uzroka, pa ako se ne nađete u ovim znacima, najbolje je da se obratite lekaru.

Prenela: N.R.

Izvor: Zena.net.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track