Da li je bezbedno koristiti tampon noću: Ovo su pravila kojih se morate pridržavati
Foto: Shutterstock

stručnjaci objašnjavaju

Da li je bezbedno koristiti tampon noću: Ovo su pravila kojih se morate pridržavati

Zdravlje žena -

Većina žena će se osećati prijatno i neće imati neželjenih efekata zbog korišćenja tampona tokom noći, ali spavanje duže od osam sati može povećati rizik od razvoja sindroma toksičnog šoka ili bakterijske vaginoze.Evo na šta još treba obratiti pažnju.

Mnoge žene se najugodnije osećaju sa tamponom tokom menstruacije. Tamponi su udobni i štite od curenja, a generalno se smatraju veoma bezbednim jer su napravljeni po medicinskim propisima. Međutim, ipak postoje određena pravila kojih se treba pridržavati kako ne bi došlo do zdravstvenih posledica.

Upotreba tampona je često povezana sa mnogim nedoumicama, a jedno od njih je – može li da spava sa tamponom? Lekari imaju odgovor i na to važno pitanje.

- Apsolutno podržavam korišćenje tampona tokom noćnog sna, to je praktično jer se žene okreću tokom noći i neće se uprljati u pidžami ili krevetu - objasnila je dr Vendi Gudol Mekdonald, akušer-ginekolog.

Tamponi su udobni i štite od curenja, a generalno se smatraju veoma bezbednim jer su napravljeni po medicinskim propisima.
Tamponi su udobni i štite od curenja, a generalno se smatraju veoma bezbednim jer su napravljeni po medicinskim propisima.foto: Profimedia

Rizici korišćenja tampona tokom noći

Najvažnije je obratiti pažnju na dužinu spavanja, odnosno koliko dugo se tampon koristi. Prema navodima lekara i uputstvima proizvođača, tampon treba menjati svaka četiri do najviše osam sati kako bi se izbegao rizik od infekcije i iritacije.

Naravno, teže je pratiti vreme tokom noći, ali ako se tampon ne menja povećava se rizik od razvoja bakterijske vaginoze ili čak razvoja sindroma toksičnog šoka.

Bakterijska vaginoza je infekcija u vagini uzrokovana prekomernim rastom bakterija, to je poremećaj vaginalne mikroflore. Simptomi uključuju:

  • vaginalni svrab
  • vaginalni miris
  • peckanje pri mokrenju
  • retki beli, sivi ili zeleni vaginalni sekret.
  • prilikom umetanja tampona može se javiti bol

Sindrom toksičnog šoka nastaje usled prekomernog rasta loših bakterija iz predmeta kao što je tampon ili hirurški alat, i izaziva simptome slične gripu, groznicu, a ponekad i napade. U nekim slučajevima može biti opasno po život, ali se to dešava izuzetno retko.

- Sindrom toksičnog šoka se javlja samo kod 1 od 100.000 žena koje koriste tampone - kaže dr Gudol Mekdonald.

Kada koristite tampon noću, važno je paziti koliko dugo se nosi, iako je većina komplikacija veoma retka. Jednostavno rečeno? Ako slučajno spavate sa tamponom duže od osam sati, zamenite ga novim što pre.

Ulošci, Tamponi
foto: tommaso altamura / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako bezbedno koristiti tampon noću?

Najvažnije je obratiti pažnju na dužinu upotrebe tampona, a da biste bili sigurni postoji nekoliko stvari koje se mogu uraditi. Podesite alarm i obavezno promenite tempon ujutro, čak i ako nije prošlo osam sati. Takođe je veoma važno da koristite odgovarajući tampon, odnosno veličinu koja vam najbolje pristaje i koja može da upije dovoljno tečnosti.

Ali prema dr Goodall McDonald-u, nema potrebe da koristite veći ili super upijajući tampon ako nije potrebno. Menstrualna šolja se može koristiti kao alternativa, a takođe je važno pronaći najbolju opciju.

I na kraju, spavanje sa tamponom je uglavnom bezbedno, ali svaka žena treba da bude oprezna i pazi na vremenska ograničenja kako bi svela rizike na minimum. Žene koje ne mogu da obrate pažnju na vremenska ograničenja uvek mogu da se odluče za druge opcije.

Prenela: N.R.

Izvor: Livestrong.com/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track