Gubitak jajnika može ozbiljno uticati na mozak: Manjak testosterona i estrogena uvećava rizik od demencije
Foto: Shutterstock

istraživači upozoravaju

Gubitak jajnika može ozbiljno uticati na mozak: Manjak testosterona i estrogena uvećava rizik od demencije

Zdravlje žena -

Nova studija mozga izazvala je zabrinutost naučnika zbog rezultata koji pozazuju da bi hirurško uklanjanje oba jajnika moglo izazvati dugoročne zdravstvene posledice. Evo zbog čega je tako.

Jajnici su uključeni u mnogo više procesa u organizmu od same reprodukcije. Dve žlezde ovalnog oblika koje se nalaze sa obe strane materice ne samo da proizvode i oslobađaju jajašca, već i pumpaju hormone koji pomažu da srce, kosti, mozak i imuni sistem osobe budu zdravi dok stari.

Analiza je uključila podatke od više od 1.000 žena starijih od 50 godina u SAD. Učesnice kojima su uklonjena oba jajnika pre 40. godine pokazala su smanjenu belu materiju u nekoliko delova mozga u poređenju sa 907 žena mlađih od 50 godina koje nisu bile podvrgnute istoj proceduri.

Učesnice kojima su oba jajnika uklonjena nakon 40. godine takođe su pokazale smanjenje bele materije u mozgu, ali znatno manje od onih koje su operisane mlađe.

Jajnici su uključeni u mnogo više procesa u organizmu od same reprodukcije
Jajnici su uključeni u mnogo više procesa u organizmu od same reprodukcijefoto: Shutterstock

Uočene promene su više ličile na vaskularnu bolest mozga nego na Alchajmerovu bolest, primećuju istraživači, ali je takođe tačno da su to „rane, pretkliničke karakteristike Alchajmerove bolesti.

Nedavna istraživanja su otkrila da pacijentkinje kojima su uklonjena oba jajnika pre menopauze suočavaju se sa većim rizikom od kognitivnog oštećenja i demencije kasnije u životu. Ali ovo je jedna od prvih studija koja pokušava da otkrije zašto.

Gubitak testosterona utiče na mozak

Do danas, muški mozak je bio u fokusu većine neuroloških studija. Od svih objavljenih radova o snimanju mozga, manje od 0,5 odsto razmatra i istražuje način na koji hormoni – uključujući i one koje proizvode jajnici i testisi - mogu uticati na zdravlje i razvoj mozga.

Generalno, muški mozgovi imaju veću belu materiju u poređenju sa ženskim mozgovima. Neki naučnici sumnjaju da je to zbog razlika u tome kako polni hormoni koje proizvode testisi i jajnici utiču na mozak u razvoju.

Dok se testosteron često smatra muškim hormonom, takođe ga proizvode jajnici i igra ključnu ulogu u ženskom telu. Hormon je takođe povezan sa količinom bele materije u mozgu.

Ako se jajnici izvade iz tela pre menopauze, iznenadni gubitak testosterona može imati negativne posledice na mozak.

Pacijentkinje kojima su uklonjena oba jajnika pre menopauze suočavaju se sa većim rizikom od kognitivnog oštećenja i demencije
Pacijentkinje kojima su uklonjena oba jajnika pre menopauze suočavaju se sa većim rizikom od kognitivnog oštećenja i demencijefoto: Shutterstock

Hormonska terapija nema uticaj na belu materiju u mozgu

U trenutnoj analizi snimanja mozga, učesnice kojima su uklonjena oba jajnika pre 40. godine obično su uzimali estrogen kao zamenu hormone koje su nekada njihovi jajnici proizvodili. Ali ova terapija zamene hormona nije imala uticaj na integritet bele materije.

- Može se pretpostaviti da je objašnjenje za naše rezultate delimično zbog gubitka testosterona. Jasno je da su potrebne dodatne studije za repliciranje ovog nalaza - sugeriše tim istraživača.

U slučajevima raka jajnika, od vitalnog je značaja da se oni uklone da bi se pacijent spasio, ali bilateralne ooforektomije se takođe koriste za lečenje endometrioze, cista na jajnicima i nekanceroznih fibroida.

Iznenadni gubitak testosterona može imati negativne posledice na mozak
Iznenadni gubitak testosterona može imati negativne posledice na mozakfoto: Shutterstock

Ako se oba jajnika uklone tokom reproduktivnog perioda osobe, telo može ući u ranu menopauzu, a to povećava rizik od teških hroničnih zdravstvenih stanja koja uključuju gubitak gustine kostiju, narušeno seksualno zdravlje, kardiovaskularne bolesti, kognitivna oštećenja, apneju u snu i artritis.

Brojni su razlozi zbog kojih jajnike treba poštedeti kada je to moguće. Zaštita mozga od mogućeg oštećenja je samo jedna od njih.

Studija je objavljena u magazinu Alchajmerovoj bolesti i demenciji.

Prenela: O.M.

(izvor: Science Alert/Zdravlje.Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track