Bakterijske infekcije kod žena češće su tokom leta: Ginekolog savetuje kako se zaštititi
Foto: Profimedia

važno je da znate

Bakterijske infekcije kod žena češće su tokom leta: Ginekolog savetuje kako se zaštititi

Zdravlje žena -

Dug boravak u hladnoj vodi, mokri kupaći kostimi, sedenje na mokrom peškiru, nezaštićeni seksulani odnosi, neki su od faktora rizika za nastavnak letnjih infekcija kod žena.

Kako je istakla dr Aleksandra Kostić, posete ginekologu u letnjem periodu su povećane. Razlog su klimatizovane prostorije, dugi boravak u hladnoj vodi i drugi faktori koji vode do disbalansa u vaginalnoj flori.

- U većini slučajeva u pitanju su infekcije saprofitnim bakterijama usled pada imuniteta. U vagini postoji milijarde različitih mikroorganizama, među njima dominiraju laktobacili.

To su zaštitne bakterije koje stvaraju kiselu sredinu u vagini i ta kisela sredina je štiti od infekcija. Prisutne su tu i gljivice i bakterije iz debelog creva, pa ukoliko se smanji količina laktobacila, nastaje infekcija, istakla je dr Kostić.

Ističe da je za normalan broj laktobacila potreban i stabilan hormonski balans. Kod žena koje su u menopauzi, zbog nedostatka estrogena, ima manje laktobacila, pa su one sklone infekcijama. Pored vaginalnih infekcija česte su i mokraćne infekcije.

ešerihija koli
foto: Shutterstock

Šta je signal za odlazak na pregled?

- Sve što osobi remeti normalno funkcionisanje u organizmu razlog je da poseti ginekologa. Da bi se izborili da koncentracija bakterije ešerihije koli ne bude u višku, potrebno je piti dosta tečnosti. Za more je savet tuširanje i suv kupaći kostim - rekla je doktorka.

Šta su vaginalni probiotici?

- Vaginalni probiotici u sebi sadrže laktobacile u velikom broju, piju se i koriste vaginalno i na prirodan način štite naše telo od infekcija. Postoje i gelovi koji su u upotrebi. Savet svim ženama je preventivni pregled jednom godišnje, a ženama preko pedeset godina da na svake dve godine urade mamografiju zaključila je dr Aleksandra Kostić.

Prenela: O.M.

Izvor: RTS/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track