O uzrocima, simptomima i načinu lečenja ove česte infekcije, na Instagramu govori doc. dr Radomir Aničić, specijalista ginekologije i akušerstva, načelnik Odeljenja konzervativne ginekologije u GAK “Narodni Front” i docent na Medicinskom fakultetu.

- Da li osećate neprijatnost u urogenitalnoj regiji u vidu svraba, peckanja ili nelagodnosti prilikom polnih odnosa i ne samo tokom odnosa? Ovi simptomi su najčešći znaci vaginalne kandidijaze, infekcije koju izaziva gljivica roda Candida albicans ili drugih vrsta kandide - objašnjava ginekolog.

Infekcija mahom proizilazi iz disbalansa u mikroflori vagine. Candida albicans je normalno prisutna u malim količinama u vagini, ali kada dođe do narušavanja ravnoteže, gljivica počne da se prekomerno razmnožava i izaziva simptome.

kandida shutterstock_1522795082.jpg
Shutterstock Infekcija mahom proizilazi iz disbalansa u mikroflori vagine

- Jedan od faktora koji doprinosi razvoju kandidijaze je nošenje uskog donjeg veša, naročito od sintetičkih materijala koji ne dozvoljavaju koži da diše. Pored toga, ishrana bogata šećerima, belim brašnom i mlečnim proizvodima može takođe da doprinese nastanku ovog stanja, jer šećer stvara povoljan ambijent za razmnožavanje gljivica.

Kako se leči vaginalna kandidijaza?

Lečenje kandidijaze je u većini slučajeva farmakološko, ali načelnik naglašava da je izuzetno važno promeniti i životne navike koje doprinose njenom ponovnom pojavljivanju.

zudnjaza-slatkim-shutterstock-183368096.jpg
Shutterstock Izgegavajte slatko i mlečne proizvode

- Prvo što pitamo pacijentkinje je da li nose uski donji veš, da li se nezdravo hrane i da li koriste agresivne preparate za intimnu negu. Ukoliko je odgovor na bilo koje od ovih pitanja “da”, ključno je da se te navike promene. Dakle, izbacivanje loših životnih navika, uz farmakološke mere, može trajno da reši problem kandidijaze - poručuje.

Pripremila: Nataša Lazović