Ovih 10 saveta mogu vam pomoći da prirodno povećate nivo progesterona.

Jedite zdrave masti

Uključite zdrave masti kao što su avokado, orašasti plodovi, semenke i kokosovo ulje kako biste podržali proizvodnju hormona, uključujući progesteron. Ove masti pomažu telu da stvori holesterol potreban za proizvodnju hormona.

Povećajte unos cinka

Cink igra ključnu ulogu u proizvodnji progesterona. Hrana kao što su semenke bundeve, leblebije i morski plodovi bogata je cinkom, što može podržati žlezde koje regulišu hormone u vašem telu.

Unosite dovoljno vitamina C

Pokazalo se da povećanje unosa vitamina C može pomoći u povećanju nivoa progesterona. Agrumi poput pomorandži i limuna su odlični za uključivanje u vašu ishranu.

vitamin-shutterstock-1907367160.jpg
Shutterstock Jedite namirnice poput banana, batata i spanaća da biste uneli više vitamina B6

Unosite hranu bogatu vitaminom B6

Vitamin B6 podržava lutealnu fazu menstrualnog ciklusa, kada je progesteron prirodno viši. Jedite namirnice poput banana, batata i spanaća da biste uneli više vitamina B6.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi poput lososa i suplementima kao što je ulje lanenog semena, pomažu u poboljšanju proizvodnje i ravnoteže hormona, uključujući progesteron.

Regulišite stres

Stres uzrokuje proizvodnju kortizola, što može smanjiti nivo progesterona. Praktikovanje tehnika opuštanja poput meditacije, dubokog disanja i joge može pomoći u smanjenju nivoa kortizola i podržavanju hormonalne ravnoteže.

Redovno vežbajte

Umerena fizička aktivnost pomaže u upravljanju stresom i poboljšanju cirkulacije, što pomaže u državanju zdravih nivoa hormona. Međutim, preterano vežbanje može dovesti do pada nivoa progesterona, tako da je važno održavati ravnotežu.

sedi-ustani-test-za-zdravlje-srca-shutterstock-2449846893.jpg
Shutterstock Umerena fizička aktivnost pomaže u državanju zdravih nivoa hormona

Spavajte dovoljno

Kvalitetan san je ključan za regulaciju hormona. Trudite se da spavate 7 do 8 sati svake noći kako biste obezbedili proizvodnju progesterona.

Smanjite unos alkohola

Alkohol može ometati funkciju jetre, a pošto jetra pomaže u razgradnji hormona, smanjenje unosa alkohola može poboljšati hormonalnu ravnotežu.

Održavajte zdravu težinu

Ukoliko je osoba premrava ili pak ima višak kilogrma, može poremetiti ravnotežu hormona, uključujući progesteron. Uravnotežena ishrana i svakodnevna fizička aktivnost pomažu u održavanju zdrave telesne težine, poboljšavajući hormonalnu regulaciju.

Prenela: O.M.

Izvor: healthshots.com/Zdravlje.Kurir.rs