Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke, što je prilika da podignemo svest o ovoj razornoj bolesti.

Rak dojke može imati nekoliko različitih simptoma, a najčešći među njima je pojava kvržice ili zadebljanja u dojci ili pazuhu. Važno je napomenuti da većina kvržica nije zloćudna, ali svaku promenu treba proveriti kod lekara.

Ostali simptomi uključuju promene u veličini, obliku ili osećaju dojki, zatim iscedak iz bradavice kod žena koje nisu trudne ili ne doje.

Iscedak iz bradavice može biti znak raka ali i drugih problema

Cancer Research UK objašnjava da iscedak iz bradavice može biti znak raka, iako to može biti posledica i nekih drugih stanja. Promena položaja bradavice, na primer uvlačenje ili okretanje prema unutra, takođe treba proveriti.

samopregled-dojki-shutterstock-719519017.jpg
Shutterstock Svaku promenu na dojci ili pazuhu treba proveriti što pre

Osim kvržica, četiri glavne promene na koži oko dojki takođe mogu biti znak raka dojke. Ako primetite bilo koju od sledećih pojava, odmah se konsultujte sa izabranim lekarom.

- boranje kože
- pojava rupičaste teksture
- osip
- crvenilo

Obratite pažnju na teksturu kože oko dojki

Cancer Research UK napominje da koža na zahvaćenom području može izgledati poput narandžine kore ili može promeniti teksturu, što bi mogao biti znak promena povezanih s rakom dojke.

Naravno, ove promene mogu imati i druge uzroke. Zaključak je da svaku promenu na dojci ili pazuhu treba proveriti što pre.

bol u dojci shutterstock_2444692071.jpg
Shuttershtock Bol u dojkama česta je pojava i obično nije znak raka


Bol u dojkama

Bol u dojkama česta je pojava i obično nije znak raka. Cancer Research UK navodi da bol u jednoj ili obe dojke obično prolazi vremenom, bez obzira na preglede koji mogu biti preduzeti. Ipak, važno je obratiti pažnju ako je bol dugotrajna ili ako primetite druge simptome.

Simptomi upalnog raka dojke

Upalni rak dojke redak je oblik bolesti, a simptomi uključuju crvenilo, oticanje i bol cele dojke. Grudi mogu postati tvrde, a koža može izgledati poput narandžine kore. Takve promene treba odmah prijaviti lekaru kako bi se što pre krenulo s dijagnostikom i lečenjem.

Pratite promene na svome telu i ne oklevajte da posetite lekara ako primetite nešto neuobičajeno. Rano prepoznavanje simptoma može imati presudnu ulogu u uspešnom lečenju raka dojke.

Prenela: O.M.

izvor: b92.net/Zdravlje.Kurir.rs