Do preeklampsije i eklampsije dolazi kada krvni pritisak majke poraste do nivoa koji može da ošteti njene organe, kao i zdravlje bebe. Obično se javljaju u kasnijim fazama trudnoće, zbog nepravilnog protoka krvi do placente. Iako se ne mogu sprečiti, redovni pregledi kod lekara mogu da pomognu u ranom otkrivanju i kontroli ovih stanja. 

Šta je preeklampsija?

Preeklampsija je ozbiljna komplikacija koja se javlja tokom trudnoće, a karakteriše je visok krvni pritisak i oštećenje drugih organa, najčešće jetre i bubrega. Ova komplikacija obično se javlja nakon 20. nedelje trudnoće, čak i kod žena koje su prethodno imale normalan krvni pritisak. Tačan uzrok još uvek nije potpuno jasan, ali se veruje da je povezan sa razvojem posteljice i abnormalnostima u protoku krvi ka tom organu, objašnjava ginekolog i akušer dr Reka Ambegaokar. Ako se ne leči, može da dovede do opasnih komplikacija za majku i bebu, uključujući prevremeni porođaj, abrupciju (odvajanje) placente i dugoročne zdravstvene rizike. Stoga, rano otkrivanje i praćenje su ključni za upravljanje ovim stanjem.

Šta je eklampsija?

Eklampsija je teža forma preeklampsije, koja se manifestuje pojavom (epileptičnih) napada kod trudnice koja prethodno nije imala neuroloških problema. Ona je rezultat nelečene ili loše kontrolisane preeklampsije i može da ima razorne posledice ako se odmah ne reši. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Cureus, eklampsija može da dovede do smrti i majke i fetusa ako se ne dijagnostikuje na vreme. Ovo stanje može da se javi tokom trudnoće, porođaja ili posle porođaja. Pored napada, mogu da se jave i gubitak svesti, jaki bolovi u glavi i otkazivanje organa. Sve ovo zahteva hitnu medicinsku intervenciju, obično uz prevremeni porođaj kako bi se sprečile dalje komplikacije.

shutterstock-691725811.jpg
Shutterstock Mogu da se završe preveremenim porođajem

Uzroci preeklampsije i eklampsije 

Uzroci preeklampsije i eklampsije nisu u potpunosti objašnjeni, ali su identifikovani neki faktori koji doprinose. Kod preeklampsije, jedan od ključnih uzroka su abnormalnosti u razvoju placente, što dovodi do nedovoljnog protoka krvi ka njoj. U istraživanju objavljenom na Medscape-u, navedeni su hipertenzija i poremećaji vezivnog tkiva kao uzroci. Ovi faktori mogu izazvati visok krvni pritisak i oštetiti organe majke.

- Još jedan mogući uzrok su problemi sa imunim sistemom, gde abnormalna imunološka reakcija na placentu izaziva inflamaciju i visok krvni pritisak - kaže dr Ambegaokar.

Genetika takođe igra ulogu, jer žene koje imaju porodičnu istoriju preeklampsije imaju veći rizik da razviju ovo stanje. Dodatno, prethodna zdravstvena stanja kao što su hronična hipertenzija, bolesti bubrega i autoimune bolesti (poput lupusa) mogu da povećaju rizik.

Kod eklampsije, tačan uzrok nije poznat, navodi MedlinePlus. Navedeni su faktori kao što su problemi sa krvnim sudovima, genetika, kao i dijetetski i neurološki faktori koji mogu da utiču na verovatnoću pojave eklampsije.

- Osnovni uzrok je nelečena preeklampsija ili njen teži oblik. Faktori koji doprinose preeklampsiji, kao što su abnormalnosti placente i postojeća zdravstvena stanja, mogu da dovedu do eklampsije ako se pogoršaju - dodaje dr Ambegaokar.

shutterstock-563773741.jpg
Shuterstock Držite hipertenziju pod kontrolom

Ova stanja prate nagli napadi, koji se javljaju usled ozbiljnog povećanja krvnog pritiska i nemogućnosti tela da održi pravilni protok krvi do vitalnih organa.

Simptomi preeklampsije i eklampsije 

Simptomi preeklampsije mogu varirati, ali najčešći znakovi uključuju:

  • Visok krvni pritisak (iznad 140/90 mmHg)
    Jaki bolovi u glavi
    Promene vida, poput zamućenog vida ili osetljivosti na svetlost
    Bolovi u gornjem delu abdomena, posebno ispod rebara s desne strane
    Mučnina i povraćanje
    Smanjeno izlučivanje urina
    Kratak dah
    Otečenost lica i ruku, kao i oticanje donjih ekstremiteta
    Naglo povećanje telesne težine

Eklampsija se manifestuje težim simptomima, kao što su:

  • Epileptični napadi ili konvulzije
    Gubitak svesti
    Jaki bolovi u glavi
    Zamućen vid
    Bolovi u stomaku

Ovi simptomi zahtevaju hitnu medicinsku intervenciju.

Povezani rizici 

Preeklampsija i eklampsija nose značajne rizike za majku i bebu. Za majke, preeklampsija može dovesti do komplikacija kao što su moždani udar, oštećenje organa (posebno bubrega i jetre) i poremećaji koagulacije. U ekstremnim slučajevima, neliečena preeklampsija može da bude fatalna. Eklampsija dodatno povećava rizik izazivajući napade, koji mogu da dovedu do oštećenja mozga ili čak smti majke.

visok pritisak i bubrezi shutterstock_715391947.jpg
Shutterstock Veza između bubrega i visokog pritiska

Za bebu, rizici uključuju prevremeno rođenje, što može da dovede do razvojnih problema, nisku telesnu težinu i abrupciju placente, stanje kada se placenta odvaja od materice pre porođaja. U težim slučajevima može doći do smrti. Dugoročno, žene koje su imale preeklampsiju su takođe pod većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, poput hipertenzije i bolesti srca, kasnije u životu.

Može li se sprečiti?

Iako ne postoji siguran način da se potpuno spreče preeklampsija i eklampsija, određene promene u načinu života i medicinske intervencije mogu da pomognu u smanjenju rizika. Uvođenje zdrave ishrane bogate voćem, povrćem, integralnim žitaricama i nemasnim proteinima, uz redovno vežbanje, može da pomogne u kontroli krvnog pritiska i smanjenju rizika od razvoja preeklampsije. Tokom trudnoće treba izbegavati prerađene namirnice.

Redovne prenatalne provere su ključne, jer rano otkrivanje visokog krvnog pritiska ili drugih znakova preeklampsije može da omogući pravovremenu intervenciju. Za žene koje su pod većim rizikom, poput onih koje su imale preeklampsiju ili hroničnu hipertenziju, lekari mogu da preporuče terapiju malim dozama aspirina nakon 12. nedelje trudnoće kako bi se smanjio rizik. Kontrola prethodnih stanja, kao što su dijabetes, gojaznost ili bolesti bubrega, takođe je važno za smanjenje verovatnoće razvoja ovih komplikacija.

Pripremila: N.L.

Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs