Možda se osećate kao da imate težinu u karlici, imate nepravilne cikluse ili često odlazite u toalet. Ove promene mogu da budu zbunjujuće i frustrirajuće, kaže dr Indrani Salanki, ginekološkinja iz Mumbaja, i otkriva sve što bi trebalo da znate o uvećanoj materici.

Prepoznavanje simptoma uvećane materice

Uvećana materica može da izazove razne simptome. Uobičajeni su bol ili pritisak u karlici, kao i osećaj težine. Takođe, žene često prijavljuju nepravilno menstrualno krvarenje, poput obimnijih ili dužih ciklusa, ili krvarenje između ciklusa, objašnjava dr Salanki.

- Pored toga, česta potreba za mokrenjem može da se javi kada materica pritisne bešiku, a nadutost ili zatvor mogu da budu posledica pritiska na creva. Bolovi u donjem delu leđa su još jedan uobičajen simptom zbog naslanjanja na okolne strukture, poput kičme - dodaje doktorka.

inkontinencija-shutterstock-2253584131.jpg
Shutterstock Česta potreba za mokrenjem je jedan od mogućih simptoma

Uzroci uvećane materice

Postoji nekoliko uzroka uvećane materice, a neki od njih su:

  • Miomi: Miomi su nekancerogene izrasline u materici i najčešći su uzrok njenog uvećanja. Ovi izrasline mogu da variraju u veličini i broju. Prema podacima iz Kancelarije za zdravlje žena u SAD-u, između 20-80 odsto žena razvije miome u svojim 40-im i ranih 50-ih godina.
  • Adenomioza: Adenomioza, stanje u kojem se sluzokoža materice (endometrijum) infiltrira u mišićni sloj materice uzrokujući zadebljanje i uvećanjeje, je još jedan mogući uzrok. Žene sa adenomiozom često pate od jakih bolova u karlici i teških menstrualnih krvarenja, što može ozbiljno da utiče na kvalitet života, dodaje dr Salanki.
  • Kancer endometrijuma: U nekim slučajevima, kancer endometrijuma može da dovede do uvećanja materice. Iako je ređe od mioma ili adenomioze, to je ozbiljno stanje koje zahteva hitnu pažnju i lečenje.
  • Trudnoća: Tokom trudnoće, materica prirodno raste kako bi se prilagodila rastućem fetusu. Ova ekspanzija je normalna i zdrava, ali je važno da žene prepoznaju razliku između normalnih promena u vezi sa trudnoćom i potencijalnih zdravstvenih problema.

Lečenje uvećane materice

Lečenje uvećane materice zavisi od uzroka:

  • U slučajevima mioma ili adenomioze, lekari mogu da preporuče lekove, hormonsku terapiju ili hirurški zahvat, kao što je miomektomija (uklanjanje mioma) ili histerektomija (uklanjanje materice) u težim slučajevima.
    Minimalno invazivne procedure, poput embolizacije uterine arterije (umetanje malih čestica koje blokiraju protok krvi do obolelog tkiva), takođe mogu da budu efikasne u smanjenju simptoma.
    U slučajevima kancera, lečenje obično uključuje hirurgiju, hemoterapiju ili radioterapiju.
testiranje-plodnosti-shutterstock-407531302.jpg
Shutterstock Rano postavljanje dijagnoze i lečenje su ključni

Ne ignorišite simptome

Uvećana materica može da dovede do niza simptoma i ukaže na zdravstvene probleme koji zahtevaju pažnju, navodi doktorka.

- Žene koje imaju neuobičajene simptome, poput bolova u karlici, nepravilnog krvarenja ili česte potrebe za mokrenjem, ne bi trebalo da oklevaju da se konsultuju sa lekarom. Rano postavljanje dijagnoze i lečenje su ključni za kontrolu simptoma i sprečavanje komplikacija - poručuje dr Salanki. 

Pripremila: N.L.

Izvor: Onlymyhealth.com/zdravlje.kurir.rs