Održavanje ravnoteže estrogena je ključno za energiju, stabilnost raspoloženja i opšte blagostanje, a posebno u godinama pred menopauzu ili tokom nje, kaže na svom Instagramu Jelena Pak, diplomirani naturopata i predlaže kako da poboljšajte svoje hormonsko zdravlje uz sledeće namirnice.

Laneno i čija seme

Omega-3 masne kiseline i vlakna podržavaju hormonsku ravnotežu, dok se laneno seme ističe biljnim lignanima. Laneno seme pospite po smutijima ili salatama, od čija semenki napravite puding

Preporučena količina: 1-2 kašike 

Kupusnjače

Brokoli, karfiol i prokelj pospešuju metabolizam estrogena.

Preporučena količina: 0,5-1 šolje (kuvano)

Borovnice

Bogate antioksidantima i vitaminom C, pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Uživajte jedući ih sveže kada su u sezoni, ali zdrave su i smrznute. 

Preporučena količina: jedna šolja borovnica (sveže ili zamrznute)

estrogen-shutterstock-2428300283.jpg
Shutterstock Estrogen je skup hormona koji igraju ključnu ulogu u zdravlju žena

Šta je estrogen?

Estrogen je skup hormona koji igra ključnu ulogu u razvoju i regulaciji ženskog reproduktivnog sistema i sekundarnih polnih karakteristika.

Estrogen opušta krvne sudove, snižava krvni pritisak, podržava zdrav holesterol i usporava razgradnju kostiju, održavajući vaš skelet jakim.

Utiče na povećanje seksualne želje i održava sluznicu vagine vlažnom i kiselom, tako da je manje osetljiva na bakterije koje izazivaju infekcije urinarnog trakta i vaginitis.

Prenela: N.R.

Izvor instagram: Hormonska_veza/Zdravlje.Kurir.rs