ULTRAZVUK ABDOMENA: Otkriva na stotine bolesti, a predstavlja laku, bezbolnu i neškodljivu metodu
Foto: Profimedia

Prevencija zdravlje čuva

ULTRAZVUK ABDOMENA: Otkriva na stotine bolesti, a predstavlja laku, bezbolnu i neškodljivu metodu

Zdravlje -

Poslednjih decenija ultrazvučna dijagnostika je značajno usavršena zahvaljujući tehnološkom napretku i danas se sa sigurnošću oslanjamo na njene nalaze. Zahvaljujući tome svaki simptom koji ukazuje na stomačne bolesti može da se jednostavno i brzo proveri.

- Dijagnostici pomoću visoko frekventnih talasa dostupni su jetra, slezina, pankreas, žučna kesa, bešika, mokraćni kanali, bubrezi, nadbubrežne žlezde, materica, jajnici /prostata, limfne žlezde i krvni sudovi. Ultrazvuk abdomena otkriva na stotine bolesti i ozbiljnih stanja koja zahtevaju lečenje, a predstavlja laku, bezbolnu i neškodljivu metodu – objašnjava dr Ivan Đurić, lekar opšte prakse.

Da bi se u potpunosti iskoristili veliki potencijali ove dijagnostičke metode neophodno je da je obavlja dovoljno iskusan i edukovan lekar.

- Ultrazvučni pregled može da se obavlja po preporuci lekara opšte prakse ili specijalista, ali i samoinicijativno, kada se pojave simptomi koji ukazuju na mogućnost postojanja bolesti. Tako svaki dugotrajniji bol u stomaku, mučnina, povraćenja, promene u pražnjenju creva i bešike, nadutost, osećaj težine, neobjašnjivo mršavljenje, gubitak apetita i prisustvo neobjašnjive visoke temperature treba da bude razlog za odlazak na ultrazvučni pregled - kaže dr Đurić i navodi koje sve bolesti mogu da se otkriju UZ pregledom:

Problemi s jetrom

Bolesti jetre, među kojima je karcinom, ne daju uvek jasno vidljive simptome sve dok ne pređu u više stadijume. Međutim, kada se radi ultrazvučni pregled, veoma se dobro vidi njeno stanje i većina promena na njoj. Ultrazvukom se može utvrditi postojanje masne jetre i ciroze, uvećana jetra, povrede, primarni tumori i metastaze. Uz naprednu kolor dopler funkciju može se pratiti i protok krvi kroz krvne sudove na jetri.

Bolesna žučna kesa

Bolesna žučna kesa je svaka koja u sebi sadrži kamence i to je znak da pacijent treba da se javi abdominalnom hirurgu. Kamenac u žučnoj kesi se otkriva na rutinskom ultrazvučnom pregledu i što je veoma važno, u mirnoj fazi pre upale žučne kese. Na ultrazvučnom pregledu se može utvrditi i postojanje „napada“, odnosno stanja akutne upale žučne kese, što je urgentno stanje.

Promene na bubrezima

Sastavni deo ultrazvuka abdomena je i detaljan prikaz stanja tkiva i funkcije bubrega. Tako se otkriva prisutan kamenac u bubrezima, ciste, fibroze, lezije, tumori, ali i hidronefroza, kao i vrlo opasni bubrežni zastoj. Zahvaljujući naprednim funkcijama modernih ultrazvučnih aparata lekar može da prepozna mnoga patološka stanja u ranoj fazi razvoja kada je izlečenje izvesnije. Takođe, ultrazvučnom dijagnostikom se uspešno prati lečenje i efekti prepisane terapije za postojeće bolesti bubrega.

Zapušeni krvni sudovi

Ultrazvuk abdomena podrazumeva i proveru protoka krvi kroz stomačne krvne sudove, pri čemu najveću pažnju imaju najveći krvni sudovi. Tako se sa lakoćom i velikom preciznošću mogu uočiti znaci bolesti arterijskih i venskih krvnih sudova, kao što je proširenje, suženje ili postojanje plaka. Kolor dopler opcija meri protok krvi kroz krvne sudove u realnom vremenu, sa velikom preciznošću. Izabrani markeri koji se posmatraju mogu da ukažu na postojanje rizika od srčanog i moždanog udara, ali i na patološka dešavanja u pojedinim organima i tkivima.

Kako da se pripremite za ultrazvuk?

Ukoliko planirate ultrazvučni pregled imajte u vidu da je potrebno u izvesnoj meri izmeniti jelovnik dva dana pred pregled. To znači da na meniju ne treba da se nađe pasulj, grašak, boranija, kupus i sočivo. Nekoliko sati pred sam ultrazvučni pregled treba unositi samo laku hranu poput dvopeka i čaja. Sat vremena pred pregled treba popiti nekoliko čaša vode kako bi bešika na pregledu bila puna i dostupna za vizuelizaciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track