OVO SU NAJČEŠĆI UZROCI BOLA U BEŠICI: Najvažnije je da prepoznate simptome i odmah se javite lekaru
Bol u bešici može da ukazuje na mnoge probleme, Foto: Shutterstock

Bol KAO ALARM

OVO SU NAJČEŠĆI UZROCI BOLA U BEŠICI: Najvažnije je da prepoznate simptome i odmah se javite lekaru

Zdravlje -

U većini slučajeva za bol u bešici kod žena je odgovorna infekcija. Međutim, to ne mora biti jedini krivac. Bol u bešici može da ukazuje na bilo šta, od blage infekcije do ozbiljnog zdravstvenog stanja poput raka, a simptomi mogu da variraju od nelagodnosti u donjem delu stomaka do peckanja prilikom mokrenja.

Dobra vest je da je rak mokraćne bešike veoma redak, i da bol u bešici obično nije ozbiljan problem. Ali to ne znači da to treba da ignorišete kada imate bol ili pritisak u karlici ili donjem delu stomaka koji možda potiče iz bešike.

Kako da znate da li je bol koji osećate u bešici zabrinjavajući ili ukazuje na neko benigno stanje? Neophodno je da obratite pažnju na druge simptome koje imate - posebno ako uz bol imate i pojavu krvi u urinu, kaže dr Nazema Siddikui, vanredni profesor akušerstva i ginekologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Duke u Daramu, u Severnoj Karolini.

Bol u bešici može takođe biti izazavan bolovima u karlici zbog nekih ginekoloških prolema, a neretko se javlja i zbog gastrointestinalnih problema, zbog čega je neophodno da se javite izabranom lekaru kako bi se ustanovio uzrok bola ali i njegovo lečenje.

Infekcija urinarnog trakta

Infekcije urinarnog trakta, koje se ponekad nazivaju i infekcije bešike, dešavaju se češće ženama nego muškarcima, a uzrok je jednostavna anatomija. Ženski mokračni kanal je bliži područjima koja imaju prirodne bakterije, kao što su anus i vagina. Iako se ove infekcije mogu javiti u bilo kom uzrastu, češće se javljaju kod mlađih žena i praćene su bolnim mokrenjem. Kod starijih žena, simptomi mogu uključiti i bolove u u mišićima, stomaku, umor i slabost. S obzirom da se ove infekcije leče antibioticima, neophodno je da se javite svom lekaru, kako bi odredio tačnu terapiju. Osim terapije, važno je da pijete dosta tečnosti, jer izbacivanje tečnosti može ubrzati proces izlečenja.

Intersticijalni cistitis

Intersticijalni cistitis je zapaljenje zida bešike i izaziva bolove, koji nekad mogu izgledati samo kao osećaj neprijatnosti pri dodiru, a nekad mogu biti poprilično jaki. Drugi simptom ovog oboljenja jeste pojačana bol bešike tokom perioda menstruacije.

Ovo oboljenje nije izazvano infekcijom urinarnog trakta, iako se simptomi mogu pogoršati ako istovremeno imate oba problema. Iako tačan uzrok nije poznati, određeni faktori znaju da pogoršaju simptome, a to su stres, promene u ishrani, alergije, ali i određeni lekovi. Za sad nije pronađen lek za ovu bolest, ali terapija uključuje istezanje bešike, fizičke vežbe, određene medikamente, kao i stimulaciju nerava radi ublažavanja bolova. Kod ozbiljnijih oblika, gde druge metode lečenja ne pomažu, operacija preostaje jedino rešenje.

Promene reproduktivnog sistema

Bol u bešici takođe može da bude rezultat istanjenog vaginalnog zida, smatra dr Karl Luber, uroginekolog sa Univeziteta u Kaliformiji u San Dijegu.

“Istanjeni vaginalni zid se naziva atropijom i najčešće se javlja kada zbog menopauze dođe do manjka estrogena oko vaginalnog predela”, objašnjava dr Luber. Oralni estrogen ne pomaže kod ovog problema, pa je jedino rešenje koje može da ublaži nastale simptome vaginalna krema koja sadrži estrogen.

Rak bešike

Važno je napomenuti da je rak bešike veoma retko oboljenje, posebno kod žena. Prema podacima Svetskog fonda za istraživanje raka, u Srbiji je incidenca ove bolesti kod žena 6,6, što znači da na svakih 100.000 žena u proseku njih 6,6 oboli od raka bešike. Načešći simptom je pojava krvi u urinu, a kod nekih žena se javlja i osećaj bola i peckanja prilikom mokrenja. Lečenje uključuje operaciju, hemoterapiju i radio terapiju, mada podaci ukazuju da je najčešće neophodno hirurški ukloniti tumor ili tumore iz bešike, a u najtežim slučajevima može doći do odstranjivanja delova ili čak cele bešike.

Dijagnozu treba da postavi doktor, a ne internet

S obzirom na položaj ovih organa u telu, važno je ustanoviti da li materica i drugi organi ginekološkog sistema izazivaju bol u bešici, smatraju lekari. Poremećaj karličnog dna, kao što su stezanje ili grčevi karličnih mišića, obično je praćen bolom u bešici i može da pogorša bolove. Bol u karlici takođe može biti uzrokovan endometriozom, inflamatornom bolešću karlice ili cistama jajnika. Pored toga, gastrointestinalni problemi kao što su inflamatorne bolesti creva (Kronova bolest ili ulcerozni kolitis) ponekad mogu biti uzrok bolova u karlici.

S obzirom da uzroci bola u bešici mogu biti razni, najbolje je da sa obratite svom izabranom lekaru kako bi se ustanovio tačan uzrok ali i terapija.

Izvor: Everyday Health

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track