OMEKŠIVAČ VEŠA SADRŽI TOKSIČNE HEMIKALIJE KOJE MOGU NARUŠITI ZDRAVLJE: Koliko često ga treba koristiti i šta je NAJBOLJA ZAMENA?
Foto: Shutterstock

OBRATITE PAŽNJU

OMEKŠIVAČ VEŠA SADRŽI TOKSIČNE HEMIKALIJE KOJE MOGU NARUŠITI ZDRAVLJE: Koliko često ga treba koristiti i šta je NAJBOLJA ZAMENA?

Zdravlje -

Omekšivač za veš koristi gotovo svaka porodica kako bi dodatno oplemenila veš. Međutim, iako deluje bezopasno, omekšivač može i te kako negativno uticati na naše zdravlje.

Zbog toga, savetuju stručnjaci, omekšivač ne bi trebalo koristiti za dečju odeću jer postoji opasnost od iritacije nežne dečje kože, čak i kada ne sadrže mirise.

- Gotovo svi omekšivači za veš u sebi sadrže hemikalije koje mogu biti toksične i opasne po zdravlje ljudi, ali i okolinu. Među njima su benzil acetat (povezan sa rakom pankreasa), benzil alkohol (iritant gornjih disajnih puteva), etanol (povezan sa poremećajima centralnog nervnog sistema), limonen (poznati kancerogeni sastojak), hloroform (neurotoksin i kancerogen) i drugi - prenosi sajt sajt Putnaturefirst.

Sintetički mirisi koji su jedan od glavnih sastojaka omekšivača pod uticajem toplote mašina za sušenje veša ispadavaju i mogu se udahnuti i izazvati respiratorne probleme. Omekšivač je dizajniran da se zadrži na tkaninama pa je izlaganje hemijskim mirisima i drugim sastojcima produženo tokom upotrebe tkanina i samim tim može doći do iritacije osetljive kože posebno dečje.

Koristite omekšivač samo u mašini za veš

Kelsi Zapata, žena koja radi u jednom od lanaca servisa za pranje veša u SAD, dodaje da nikako ne treba koristiti omekšivač za čišćenje i osvežavanje vašeg prostora, što mnogi ljudi rade, već isključivo samo u mašini za veš, prenosi Today.

Izbegavajte omekšivač za pranje peškira i mikrovlakana

Ostaci voska koji se nalazi u sastavu omekšićava, vremenom će "zapušiti" mikrovlakna na peškirima i na taj način umanjiti njihovu moć upijanja. Ukoliko ipak želite da nastavite sa korišćenjem omekšivača za peškire, činite to na svaka tri do četiri pranja. Isto važi i za sportsku odeću.

Preporuka stručnjaka je da se omekšivač koristi kod svakog četvrtog pranja veša.
Preporuka stručnjaka je da se omekšivač koristi kod svakog četvrtog pranja veša.foto: Shutterstock

Koristite omekšivač kod svakog četvrtog pranja

Dakle, omekšivači su uglavnom jakog i intenzivnog mirisa, mada na tržištu, naročito za bebe, postoje i oni bez mirisa. Ipak, oni mogu da dovedu do iritacije kože. Preporuka stručnjaka je da se omekšivač koristi kod svakog četvrtog pranja veša.

Probajte prirodnu zamenu za omekšivač

Stručnjaci ističu da mešavina sode bikarbone i sirćeta daje isti efekat vešu, kao i omekšivač.

Potrebno je dve šolje tople vode, pola šolje sode bikarbone i pola šolje belog sirćeta. Za mirišljavi veš može da se doda nekoliko kapi eteričnog ulja po izboru.

Ovako napravljenu mešavinu treba sipati u pregradu za omekšivač.

(kurir.rs/rts.rs/today.com/putnaturefirst.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track