NAJMOĆNIJI ALERGEN SE RAZGOROPADIO: 5 stvari koje morate da znate o AMBROZIJI
Foto: Shutterstock

Alergije nAM NE DAJU MIRA

NAJMOĆNIJI ALERGEN SE RAZGOROPADIO: 5 stvari koje morate da znate o AMBROZIJI

Zdravlje -

Samonikla korovska biljka ambrozija toliko je prilagodljiva, plodonosna i otporna da je svrstavaju u jednu od najinvazivnijih biljnih vrsta u celoj Evropi, a njenom polenu pripada neslavna titula najjačeg prirodnog alergena. Ovih dana nam prilično zagorčava život, a tako će biti sve do novembra. Otkrivamo vam 5 stvari koje morate znati o ambroziji.

Kako da prepoznate ambroziju

Ova jednogodišnja korovska biljka može da naraste i do tri metra. Koren joj je vretenast, a stablo uspravno, razgranato, pokriveno grubim dlačicama. Listovi su jajastog oblika dužine od pet do deset centimetara, raspoređeni naspramno, razdeljeni u uske režnjeve i baš kao i stablo, posuti gustim dlačicama. Cvetovi su žućkaste boje i skupljeni u grozdaste cvasti.

Simptomi alergije na ambroziju

Specifična morfologija sa dodacima na spoljašnjem delu zrna uzrokuju da se ova zrna zakače za dlačice u nosu, za trepavice, kosu, kao i za odeću. Iz tog razloga ih je mnogo teže odstraniti, pa su i hemijske reakcije tada kod alergičnih osoba jače. Kijanje u serijama, zapušen nos, svrab nosa, obilna sekrecija iz nosa, glavobolja, crvenilo i suzenje očiju uz intenzivan svrab, hroničan umor, malaksalost, kašalj, osećaj nedostatka vazduha, bol iza grudne kosti, otežano disanje, sve su to načini na koje se manifestuje alergija na ambroziju.

Limundžik, opaš, parložna trava...

Ambroziju još zovu limundžik, opaš, parložna trava, amerikanka, fazanuša, plenasta ambrozija Bilo kako da je zovete budite na oprezu, posebno ako se ne osećate najbolje ovih dana, muči vas svrab, curi vam nos i često kijate.

Jedna biljka za 24 h proizvede 2,5 milijardi zrna

Polen ambrozije je sitan i lagan, a jedna biljka u toku 24 sata može da proizvede do 2,5 milijardi zrna. Dovoljan je i najblaži povetarac da raznese njen polen, a alergijske reakcije može da izazove i minimalna količina od samo osam zrna po kubnom metru vazduha. Kako se populacija ambrozije uvećava, povećava se i količina emisije njenih alergena.

Sve kasnije prestaje da cveta

Zbog klimatskih promena ambrozija sve ranije počinje i sve kasnije prestaje da cveta, što takođe povećava količinu i trajanje polena u vazduhu nad celom Evropom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track