OLAKŠTAJTE SIMPTOME ALERGIJA BEZ LEKOVA: 7 trikova koji mogu da vam pomognu
Foto: Profimedia

koristno je znati

OLAKŠTAJTE SIMPTOME ALERGIJA BEZ LEKOVA: 7 trikova koji mogu da vam pomognu

Zdravlje -

Što manje polena dospe do vaših očiju i nosa, logično, tim bolje. Ovo su načini uz pomoć kojih lako možete život učiniti podnošljivijim u mesecima visoke koncentracije polena.

Mnogi koji se muče s alergijama odlučuju se za antihistaminike, sprejeve za nos ili tablete kako bi ublažili simptome, ali postoji mnogo više načina za ublažavanje iritacije. Neki od njih uključuju korištenje svakodnevnih predmeta, a ne lekova, piše Mirror.

Alergije na polen rasplamsaju se u proleće, ali i leti i u ranu jesen koncentracija polena je visoka, što može biti izuzetno frustrirajuće. Svrab, suzne oči, kontinuirano kijanje, začepljen nos koji curi, definitivno mogu pokvariti dan, čak i nekoliko meseci nažalost.

Oko 25 posto Evropljana ima neku vrstu alergije, a stručnjaci očekuju se da će se ta brojka povećati na 50 posto u sledećih 10 godina. S obzirom na to da sezona polenske alergije traje do početka oktobra, navodimo sedam trikova kojima možete olakšati život u ovom periodu.

Nosite maske za lice

Nošenje maske za lice može delovati kao zaštitna barijera za polen i može smanjiti količinu koja se može udahnuti. Istraživanja su pokazala da bi takođe mogla smanjiti simptome alergijskog rinitisa povećanjem vlažnosti vazduha koji se udiše tokom nošenja.

Koristite telefonske aplikacije za praćenje polena

Ova jednostavna metoda može delovati spasonosno, pogotovo ako ne morate nužno izaći iz kuće. Odaberite period dana s minimalnom količinom polena. Za My Pollen Forecast kažu da je jedna od najboljih aplikacija za beleženje nivoa polena. Nudi petodnevnu prognozu kao i mapu polena uživo.

 Kesica čaja može delovati kao hladna obloga i pomoći u ublažavanju iritacije
Kesica čaja može delovati kao hladna obloga i pomoći u ublažavanju iritacijefoto: Profimedia

Stavljajte obloge od kesica čaja

Možete izvući maksimum iz svog jutarnjeg rituala ako ponovno upotrebite kesicu čaja i ostavite je u zamrzivaču preko noći. Kesica čaja može delovati kao hladna obloga i pomoći u ublažavanju iritacije i smanjenju otoka oko očiju. Alternativno, možete koristiti kriške krastavca.

Držite prozore zatvorene

Izbegavajte otvaranje prozora u vreme najveće količine polena što uključuje i noć.

Istuširajte se

Pokušajte da se istuširate hladnom vodom nakon što uđete spolja i presvucite se kako biste lakše isprali polen. Stručnjaci su pozvali ljude da izbegavaju tuširanje vrućom vodom jer to može dodatno pogoršati simptome alergije na polen.

Ovaj modni dodatak može pomoći u zaštiti očiju od alergena i čestica zagađivača
Ovaj modni dodatak može pomoći u zaštiti očiju od alergena i čestica zagađivačafoto: Shutterstock

Nosite čiroke sunčane naočare

Ovaj modni dodatak može pomoći u zaštiti očiju od alergena i čestica zagađivača. Važno je da štite oči i sa strane.

Koristite vazelin

Čudesni proizvod koji se može koristiti za suve usne, smanjenje podočnjaka ili ispucalu kožu, može koristiti i alergičarma, prenosi The Independent. Vazelin može delovati kao barijera koja pomaže u zadržavanju polena i drugih alergena pre nego što dospu u nozdrve. Zaštitite se nanošenjem tankog sloja na nozdrve.

(kurir.rs/ordinacija.vecernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track