MUVA VAM JE UPALA U ČAŠU S VODOM ILI VINOM?: Evo šta morate da uradite
Foto: Profimedia

nimalo prijatno

MUVA VAM JE UPALA U ČAŠU S VODOM ILI VINOM?: Evo šta morate da uradite

Zdravlje -

Sipali ste čašu omiljenog pića i spremate se da otpijete prvi gutljaj. Međutim, spazili ste da je voćna muva završila u čaši. Iako je očigledno urignula i možete je izbaciti iz vašeg napitka, pitate se da li je ono i dalje bezbedno za piće, s obzirom da znamo gde muve sve borave.

Uprkos svom imenu, vinske i voćne muve jedu hranu koja je u procesu raspadanja. Naseljavaju kante za smeće, kompostne gomile i bilo koje mesto na kom je prisutna hrana, uključujući i odvode. Hrana koja truli bogata je bakterijama koje muva može da pokupi na telu i prenese tamo gde sleti.

Ove bakterije uključuju ešerihiju koli, listeriju, šigelu i salmonelu od kojih svaka može izazvati ozbilju infekciju čak i kod zdravljih ljudi. Dakle, s obzirom na potenvijalno veoma štetne mikrobe koje muva nosi na svom telu, piće obavezno prospite i sipajte sebi čašu svežeg napitka prenosi The Conversation.

piće
foto: profimedia

Ukoliko je u čaši vino, bezbedno je da ga popijete

S druge stnane, ukoliko je u čaši bio alkohol, naučni dokazi sugerišu da on može da inhibira klice i upravo je jedan od razloga zbog čega se vino može čuvati tako dugo. Nekoliko laboratorijskih istraživanja pokazalo je da kombinovani efekti vinskog alkohola i organiskih kiselina, kao što je recimo jabučna kiselina, mogu da spreče rast ešerihije koli i salmonele.

Ovo suigeriše da bakerije koje muve prenesu u vino nisu prisutne u dovoljnoj dozi da bi izazvale infekciju jer je na njih uticao etanol.

S druge strane, klice koje izazivaju trovanje hranom su ostetljive na kiselinu jer ona oštećuje njihov DNK, a želudačna kiselina ih može ćak ubiti. Takođe, ukoliko dospeju u želudac, bakterije moraju da prevaziđu i druge barijere kao što su digestivni enzimi i odbrana imunog sisteam pa je malo verovatno da će bakterije koje je muva prenela u vino izazvati infekciju.

Primrose Freestone, senior predavač kliničke mikrobiologije, Univerzitet u Lestereru

(kurir.rs/sciencealert.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track