NE POGORŠAVAJTE SAMI ALERGIJE: Ovo su najbolji načini da ublažite simptome
sezonske alergije, kijavica, simptomi, imunitet, kvercetin, Foto: Shutterstock

Dobro je znati

NE POGORŠAVAJTE SAMI ALERGIJE: Ovo su najbolji načini da ublažite simptome

Zdravlje -

Iako sezonske alergije pogađaju više od 60 miliona ljudi širom sveta, kada se nađete usred najgorih simptoma, kao što su svrab, suzenje očiju, kijanje, kašljanje i curenje iz nosa, ponekad se osećate usamljeno u svojim mukama.

Sezona alergija, koja počinje sa prvom visibabom i traje do kasno u jesen i ne mora da bude toliko naporna i problematična. Postoje jednostavni koraci koje možete preduzeti kako biste ojačali svoj imunološki sistem i ublažili simptome alergije.

Nemojte sami pogoršavati alergije

Iako nemamo kontrolu nad količinom polena i ambrozije u atmosferi, postoji nekoliko stvari koje ponekad radimo, a koje zapravo mogu negativno uticati na naše alergije. Kako biste sprečili pogoršanje simptoma, najbolje je da izbegavate sledeće:

  • Korišćenje jeftinih filtera za vazduh. Studije pokazuju da kvalitetna filtracija vazduha može smanjiti alergene u vazduhu i potencijalno olakšati alergije. Odaberite HEPA (visokoefikasne čestice vazduha) filtere.
  • Jutarnje tuširanje. Time što se ne tuširate ili kupate pre spavanje možete izazvati zadržavanje polena na vašem telu, kosi i odeći, što može da prouzrokuje pogoršanje simptoma alergije.
  • Otvaranje prozora u kući. Puštanje svežeg vazduha u kuću može da izgleda primamljivo, ali iako je to način da ojačate imunološki sistem, u danima kada je visok nivo polena ovakav potez može zapravo da pogorša simptome alergije. Savet je da pre otvaranja prozora, prvo proverite nivo polena u vašoj okolini.
  • Puštate kućne ljubimce da spavaju u krevetu sa vama. Kućni ljubimci su članovi uže porodice, ali dozvoljavanje da spavaju u vašem krevetu može samo da pogorša simptome alergije. Kao što se polen nakuplja na vama i odeći, isto se dešava i sa kućnim ljubimcima kada izađu napolje.
  • Retko čišćenje prašine. Prašina se brzo nakuplja i može sadržati razne alergene poput peruti, dlaka kućnih ljubimaca, plesni i grinja koje mogu izazvati probleme sa alergijama. Temeljno i redovno čišćenje životnog prostora može vam pomoći da uživate u proleću umesto što se sve vreme borite za vazduh.
Prisutan u raznom voću i povrću,  kvercetin je antiinflamatorno sredstvo
Prisutan u raznom voću i povrću, kvercetin je antiinflamatorno sredstvofoto: Profimedia

Probajte prirodne načine za ublažavanje simptoma alergije

  • Hidriranost organizma. Kada ste dehidrirani, vaše telo proizvodi više histamina (hemikalije koje izazivaju simptome alergije), pa je važno piti dovoljno vode svakog dana. Ali ostati hidriran ne znači samo unošenje dovoljne količine tečnosti. Odabir hrane sa visokim sadržajem vode, kao što su borovnice, krastavci, supe i čorbe, takođe može da pomogne da povećate hidriranost organizma.
  • Jedite hranu bogatu vitaminom C. Održavanje zdravlja znači i vođenje računa o imunološkom sistemu. Konzumiranjem hrane bogate antioksidansima koji sadrže visok nivo vitamina C zadovoljićete još jedan uslov za očuvanje zdravlja. Jednostavno dodajte u jutarnju čašu vode sveže isceđen limun ili malo jabukovog sirćeta ili kao desert nakon jela pojedite neki citrus. Voće bogato vitaminom C, poput dinja, takođe ima visok sadržaj vlakana, što vam može pomoći sa digestivnim problemima, a i da duže zadržite osećaj sitosti.
  • Kvercetin. Prisutan u raznom voću i povrću, kvercetin je antiinflamatorno sredstvo i bioflavonoid, ili vrsta antioksidansa koja daje boju biljkama, koji reguliše proizvodnju i oslobađanje histamina. U kliničkim ispitivanjima, kvercetin je pokazao sposobnost da smanji nadražaj disajnih puteva kod alergija. Da biste u svom organizmu stvorili dovoljno kvercetina jedite jabuke, med, maline, crni luk, crno grožđe, trešnje, citrusno voće i zeleno lisnato povrće, ili uzimanje supplement kvercetina nekoliko nedelja ili meseci pre početka sezone alergija.

Izvor: Dedicated care

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track