3 RAZLOGA ZBOG KOJIH SE PREZNOJAVAMO NOĆU: Jedan nije nimalo naivan i zahteva hitan odlazak kod lekara
Foto: Shutterstock

obratite pažnju

3 RAZLOGA ZBOG KOJIH SE PREZNOJAVAMO NOĆU: Jedan nije nimalo naivan i zahteva hitan odlazak kod lekara

Zdravlje -

Znojenje tokom noći je normalno, posebno tokom leta kada traju visoke temperature, ali ako se dešava učestalo, može biti povezano sa nekim drugim zdravstvenim problemom. Nutricionista je sa The Mirror-om podelio neke od razloga zbog kojih bi se to moglo dogoditi.

Većina ljudi se znoji tokom noći, pa to nije razlog za brigu. Od nošenja deblje pidžame do umotavanja u posteljinu ili visokih temperatura, postoji mnogo razloga zbog kojih se znojimo više nego inače. Ali ako se redovno budite jer vam je posteljina mokra, možda postoji neki drugi uzrok.

Noćno znojenje postaje problem kada se znojite toliko da su vam odeća i posteljina mokri - čak i ako je u prostoriji hladno. Ovo se može desiti i deci i odraslima.

Nutricionista za javno zdravlje, dr Ema Derbišir iz Informativne službe za zdravlje i dodatke ishrani, za časopis The Mirror pričala je koji su to razlozi zbog kojih se stalno znojite tokom noći.

Mnoge žene doživljavaju navale vrućine i noćno znojenje pre, tokom i posle menopauze
Mnoge žene doživljavaju navale vrućine i noćno znojenje pre, tokom i posle menopauzefoto: Profimedia

Menopauza

Noćno znojenje je često posledica menopauze, kada menstruacija prestane zbog nižeg nivoa hormona.

Dr Derbishire je objasnila:

- Menopauza je ključni razlog za znojenje noću. Mnoge žene doživljavaju navale vrućine i noćno znojenje pre, tokom i posle menopauze. Smatra se da je to posledica promena u proizvodnji estrogena i progesterona.

Međutim, postoje stvari koje možete učiniti kako biste predupredili noćno znojenje.

- Promene u načinu života poput spavanja u hladnoj prostoriji i izbegavanja alkohola mogu pomoći. Ako ove promene ne pomognu, važno je javiti se lakaru opšte prakse kako bi ispitao uzroke i odredio potrebnu terapiju.

Istraživanja su otkrila da magnezijum pomaže u smanjenju navala vrućine. Magnezijum se nalazi u orašastim plodovima, semenkama, žitaricama i pasulju, ali četvrtina odraslih žena ne postiže da unese minimalni preporučeni unos. Zato je važno da, uz konsultaciju sa vašim lekarom, uključite u ishranu multivitaminske i multimineralne dodatke koji sadrži magnezijum.

Noćno znojenje može nastati i zbog hormonskih problema ili neravnoteže
Noćno znojenje može nastati i zbog hormonskih problema ili neravnotežefoto: Profimedia

Problemi sa hormonima

Prema rečima zdravstvenog stručnjaka, noćno znojenje može nastati i zbog hormonskih problema ili neravnoteže, što može biti uzrokovano nizom stanja. Dr Derbishire je objasnio:

- Noćno znojenje može biti povezano sa problemima sa hormonima. Znojenje se može pojačati u slučaju hipertireoze (visok nivo hormona štitne žlezde), dijabetesa i promene u polnim hormonima. Regulaciju telesne temperature kontroliše hipotalamus, koji je takođe deo hormonskog sistema. Disfunkcija hipotalamusa može biti osnovni problem povezan sa problemima sa hormonima i takođe može izazvati pojačano noćno znojenje.

znoj, znojenje, prekomerno znojenje
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Anksioznost i stres

Kao i kod mnogih problema sa spavanjem, znojenje tokom noći može biti uzrokovano povećanim stresom i anksioznošću.

Dr Derbishire je rekao:

- Anksioznost, napadi panike i stres su takođe česti uzroci noćnog znojenja. Mineralni disbalans je uobičajen tamo gde se znojenje često javlja. Utvrđeno je da znoj sadrži visoke koncentracije kalijuma, natrijuma, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa.

Zbog toga, zdravstveni stručnjak preporučuje da jedete hranu bogatu kalijumom, uključujući banane, krompir, tamno lisnato zelje i citruse. U međuvremenu, namirnice koje sadrže magnezijum uključuju bademe, indijske oraščiće, spanać, pasulj i semenke bundeve, dok se kalcijum nalazi u mleku, jogurtu, bademima, brokoliju i gvožđu u crvenom mesu, integralnim žitaricama i pasulju.

(kurir.rs/mirror.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track