OBAVEZNI SKRINING NA SMA SPROVODI SE U SVIM PORODILIŠTIMA: Dr Malobabić: Za sada, testirano je SEDAM BEBA U Sremskoj Mitrovici
Foto: Kurir tv

kurir tv

OBAVEZNI SKRINING NA SMA SPROVODI SE U SVIM PORODILIŠTIMA: Dr Malobabić: Za sada, testirano je SEDAM BEBA U Sremskoj Mitrovici

Zdravlje -

U porodilištima širom Srbije počeo je obavezan skrining na spinalnu mišićnu atrofiju, a među njima je i porodilište u Sremskoj Mitrovici. SMA je retka, progresivna neuromišićna bolest koja dovodi do nepokretnosti. Skrining za svu novorođenčad radi se o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), kao i samo lečenje ove bolesti.

Na koji način će ova novouvedena metoda pomoći deci da imaju bolju budućnost, rekla nam je novinarka Kurir TV Aleksandra Dražić, koja se javila iz Sremske Mitrovice.

Dragan Malobabić
foto: Kurir tv

Dragan Malobabić prim.dr i direktor Opšte bolnice Sremska Mitrovica objasnio je kako će se sprovoditi skrining:

- Trenutno je urađen skrining na SMA kod sedam beba. Bebama se vadi krv iz pete, tako da se roditelji toga ne boje, kao što se vadi krv iz prsta. Ona se namaže na jedan kartončić i to se šalje u Beograd na analizu. Ovo nisu prve analize koje bolnica radi. Mi već radimo skrining na hipotireozu, fenilketonuriju i skrining sluha. Bebe koje izlaze iz našeg porodilišta testiraju se na ove tri bolesti.

Kada se na vreme otkrije spinalna mišićna atrofija, može brže da se reaguje.

- Informacija o tome da li će neko dete biti pozitivno ne dostavlja se nama, već roditeljima. Mi ćemo dostaviti adresu i one propozicije koje se traže od nas tako da roditelji mogu da budu bezbedni - pojasnio je.

Od sada svaka beba će biti testirana, iako je bolest genetska.

02:44

SKENIRNJE NA SPINALNU MIŠIĆNU ATROFIJU OBAVEZNO U SVIM PORODILIŠTIMA

- Svako dete koje se rodi u našem porodilištu biće testirano na ovu bolest. Inače, spinalna mišićna atrofija je retka bolest. Otprilike svakih 60 muškaraca i žena u našoj državi nose gen za to. Bolest se naziva dominantno recesivna bolest. Znači, moraju oba roditelja biti nosioci da bi dete obolelo. Samo oboleli praktično do sada nisu mogli da imaju dete, pošto je bolest bila fatalna u detinjstvu. Lek je izuzetno skup, koliko sam čuo, ali ako se na vreme otkrije, cena nije toliko bitna jer se može pomoći i detetu da se potpuno normalno razvija - istakao je doktor.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

55:39

REDAKCIJA 15.09.2023. 2.DEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track