12 STVARI KOJE SU UBICA LIBIDA: Depresija, stres, dijeta i neki lekovi ubijaju želju
Foto: Profimedia

obratite pažnju

12 STVARI KOJE SU UBICA LIBIDA: Depresija, stres, dijeta i neki lekovi ubijaju želju

Zdravlje -

U nekim periodima života želja za seksom se smanjuje kod mnogih ljudi, a da pritom oni uopšte ne znaju zbog čega. Ipak, razloga je mnogo,od premalo ili pak previše hrane, uticaja stresa, depresije i alkohola do određenih lekova i menopauze.

Manjak sna

Istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da je nedostatak sna u toku noći povezan sa značajnim padom nivoa muškog hormona testosterona, što može da dovede do manje želje za seksom. Osim toga, naučnici pretpostavljaju da neispavanost jednako utiče i na ženski libido.

Previše hrane

Zasićene masnoće koje unosite u telo putem hrane mogu biti uzrok ovog problema. Stručnjak za seksualnu medicinu doktor Džon Mulhal kaže da konzumacija prevelike količine masnoća može da začepi arterije i smanji protok krvi u polne organe.

Premalo hrane

Smanjena želja za seksom može biti povezana i sa malim unosom kalorija u organizam. Iako se poslednjih nekoliko godina smatralo da unos od deset do 15 odsto manje kalorija produžava životni vek, manjak dnevnog unosa kalorija zasigurno će smanjiti i želju za seksom.

Nedostatak sna u toku noći povezan sa značajnim padom nivoa muškog hormona testosterona
Nedostatak sna u toku noći povezan sa značajnim padom nivoa muškog hormona testosteronafoto: Profimedia

Stres

Stres je najveći ubica strasti u spavaćoj sobi. Naime, istraživanje iz 2010. godine, u kojem su učestvovale žene u fazi posle menopauze sa niskom seksualnom željom, pokazala je da su za nizak libido i smanjenu želju za seksom dame u većini slučajeva kao krivce navodile stres i umor. Tako je čak 60 odsto žena otkrilo da su upravo ta dva faktora uticala na pogoršanje njihovog seksualnog života.

Depresija

Činjenica je da depresija može da uzrokuje smanjivanje želje za seksom. U jednom istraživanju, 70 odsto ispitanika koji su patili od depresije i koji nisu koristili nikakve lekove, imali je smanjenu želju za seksom. Međutim, nekoliko istraživanja je potvrdilo vezu između nekih antidepresiva i seksualne disfunkcije.

Alkohol

Jedno piće može pozitivno da utiče na našu želju za seksom, ali previše alkohola može da „uguši“ libido. Takođe, pripito stanje može biti i vrlo neprivlačno.

Erektilna disfunkcija ili impotencija se može lečiti
Erektilna disfunkcija ili impotencija se može lečitifoto: Profimedia

Anemija

Prema rečima Bruk Fejt, doktorke koja radi na Klinici za seksualnu disfunkciju, anemija može da uzrokuje nizak libido kod žena. Srećom, uzimanjem tableta gvožđa to se može lako popraviti.

Lekovi

Neki lekovi mogu „ubiti“ libido, a među neke od njih spadaju: antidepresivi, lekovi za povišen pritisak, kontraceptivne pilule... Zamena tipa leka ili doze može biti od pomoći. Ukoliko vam je lekar prepisao neke od ovih lekova, posavetujte se sa njim o eventualnim promenama koje može da uvede i naravno otvoreno recite zbog čega, pogotovo ako ste primetili da vam je želja za seksom opala nakon što ste počeli da uzimate neki lek.

Loš doživljaj svog tela i gojaznost

Nije lako osećati se seksi ako nismo zadovoljni svojim izgledom, a višak kilograma često ume da uništi želju za seksom. Radite na tome da volite i prihvatite svoje telo, čak i ako trenutno želite da izgubite višak kilograma ili ste tek počeli sa nekim fitnes programom.

 Bitno je da i u zrelim godinama ne zapostavljate partnerske odnose
Bitno je da i u zrelim godinama ne zapostavljate partnerske odnosefoto: Profimedia

Erektilna disfunkcija

Muškarci koji imaju problema sa erektilnom disfunkcijom često brinu oko toga da li će biti sposobni da započnu ili održe intimni odnos, a ta briga može uticati i na samu želju. Erektilna disfunkcija ili impotencija se može lečiti, a parovi takođe mogu raditi i na tome da ovaj problem ne utiče na njihovu vezu.

Menopauza

Tokom menopauze svaka žena oseti promenu kada je libido u pitanju. Na to može da utiče problem suve vaginalne sluzokože, kao i drugi simptomi menopauze, za koje uglavnom postoji rešenje. U bolje snabdevenim apotekama mogu se nabaviti razni lubrikanti, odnosno sredstva koja služe za vlaženje vaginalnog zida. Postoje razni gelovi, kreme i slični preparati koji su apsolutno neškodljivi za zdravlje. Bitno je da i u zrelim godinama negujete sebe, održavate samopouzdanje i ne zapostavljate partnerske odnose.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track